Praat jij in je slaap? Dit is waarom

Praten in je slaap is best bizar. Sommige mensen mompelen, anderen houden hele conversaties of beginnen te schreeuwen. Maar waarom doen we het eigenli

Praat jij in je slaap? Dit is waarom

Of jij het nu doet of je partner, praten in je slaap is best bizar. Sommige mensen mompelen, anderen houden hele conversaties of beginnen zelfs te schreeuwen. Maar waarom doen we het eigenlijk? 

Wat is praten in je slaap?

Praten in je slaap is een vorm van parasomnie, een lichte vorm van slapeloosheid waardoor je abnormaal gaat bewegen en dromen. Je kan in ieder slaapstadium praten, maar meestal gebeurt het tijdens de overgang van het wakker zijn naar de NREM of REM fase. Normaal gezien duurt het praten in je slaap niet meer dan dertig seconden.

Door wat wordt het veroorzaakt?

Vaak wordt gedacht dat mensen die praten in hun slaap, een heftige droom hebben. Maar dat is niet altijd het geval. Volgens de 'National Sleep Foundation' kan het veroorzaakt worden door verschillende dingen, zoals stress, depressie, alcohol, koorts en zelfs bepaalde medicijnen. Velen denken dat het iets is wat in de familie zit, maar het kan ook ontstaan door andere slaapproblemen, zoals pavor nocturnus (slaap terreur). Hierbij wordt je schreeuwend wakker in de nacht en weet je niet waar je bent of wat er gebeurd is.

Hoe kun je het behandelen?

Normaal gezien moet je je niet druk maken over het praten in je slaap. Maar als het gevolgen heeft voor je nachtrust, of voor die van je partner, wordt het misschien tijd om een slaapprofessional te bezoeken. Het is sowieso altijd slim om naar de dokter te gaan om te kijken of het gaat om onschuldig mompelen of dat het iets serieuzer is, zoals een heftige slaapaandoening of angst. Als dat niet zo is en je wil er toch vanaf, probeer dan de stress in je leven te verminderen en iedere nacht acht uur te slapen.

Lees ook:

Bron: goodhousekeeping.com