5x eten voor mooi haar

Heb je last van haaruitval, vervroegd grijs haar of bijvoorbeeld droog haar? Nu op Happy in Shape: 5 haarproblemen en voedingsmiddelen die ze tegengaa

Heb je last van haaruitval, vervroegd grijs haar of bijvoorbeeld droog haar? Wat je eet kan je haardos enorm beïnvloeden. Hieronder vijf veelvoorkomende haarproblemen en voedingsmiddelen die deze problemen tegengaan.

1. Je haar wordt dunner

Als je last hebt van dunner wordend haar – en geen schildklier-, immuunsysteem- of hormonale problemen hebt – kan een tekort aan proteïnen, zink of selenium de oorzaak zijn. Zo heb je zink nodig voor celdeling en het herstel en de aanmaak van nieuwe weefsel; krijg je niet genoeg zink binnen, kan het zijn dat je haar minder snel groeit.

Dit moet je eten:
Zink zit vooral in dierlijke producten, zoals vis, gevogelte, rood vlees en schaaldieren. Voor vegetariërs en veganisten zijn noten, zaden en peulvruchten een goede bron van zink. Selenium vind je bijvoorbeeld in paranoten, orgaanvlees en tonijn. Al deze voedingsmiddelen zijn proteïnerijk.

2. Je haar wordt te vroeg grijs

Ben je te jong voor grijze haren maar hebben ze hun weg naar jouw hoofd toch echt al weten te vinden? Waarschijnlijk komt je lichaam vitamine B12 tekort. Zorg ervoor dat je genoeg B12 binnenkrijgt, en je grijze haren kunnen zomaar weer verdwijnen.

Dit moet je eten:
B12 zit in dierlijke producten, zoals schaaldieren, zalm, biefstuk en yoghurt. Ben je vegetarisch of veganistisch, kies dan voor een plantaardig supplement.

3. Je haar is dof

Als je last hebt van een doffe haardos kan een tekort aan proteïne of ijzer de oorzaak zijn. Nota bene: je haar bestaat zelf vooral uit proteïnen. Om haaruitval te voorkomen, kies je het liefst voor proteïnen die niet vet zijn.

Dit moet je eten:
Spinazie, witte bonen, gedroogde abrikozen, oesters en runderlever zijn bijvoorbeeld rijk aan ijzer. Voorbeelden van magere proteïnen zijn vis, kip, soja en magere zuivelproducten. Vegetariërs en veganisten kunnen zich storten op o.a. linzen, amandelen, tempeh en henneppoeder.

4. Je haar is droog

Droog haar ontstaat meestal door externe invloeden, zoals je stijltang, chloor of haarverf. Als je die dingen allemaal niet gebruikt en je bent verder gezond, kan het helpen om wat meer goede vetten te eten. Vooral omega 3-vetten zijn goed om droog haar te herstellen; ze verbeteren je bloedcirculatie en celgroei en zorgen ervoor dat je haarfollikels voedingsstoffen beter op kunnen nemen.

Dit moet je eten:
Vette vis, zoals zalm en makreel, walnoten, chiazaad en lijnzaad zijn goede bronnen van gezonde vetten.

5. Je hebt last van roos

Roos komt het meest voor bij mensen die een tekort hebben aan zink en goede vetten. Vul deze tekorten aan, en je hoofdhuid maakt meer kans om te herstellen.

Dit moet je eten:
Quinoa, bonen, linzen en sinaasappels zijn bijvoorbeeld rijk aan zink. Lijnzaad, amandelen, groene bladgroenten, granen en eieren zijn voorbeelden van voedingsmiddelen met veel goede vetten. (Zie voor meer bronnen van zink en goede vetten puntje 1 en 4!)

Lees ook:

Bron: Mindbodygreen

Laatste nieuws