Zó minimaliseer je spierpijn na het sporten

Zodat je lekker snel weer in de sportschool kunt staan om opnieuw te knallen: met deze 5 tips minimaliseer je spierpijn na het sporten.

Zó minimaliseer je spierpijn na het sporten

Spierpijn is niet alleen vervelend; het kan er ook voor zorgen dat je je volgende workout overslaat. Zonde! Met deze vijf tips minimaliseer je spierpijn na het sporten.

1. Drink watermeloensap

Volgens een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Agricultural and Food Chemistry kan het drinken van watermeloensap vóór je workout spierpijn minimaliseren. Dat komt doordat watermeloen het aminozuur L-citrulline bevat, waardoor je doorbloeding verbetert en je spieren meer zuurstof krijgen en zodoende sneller kunnen herstellen. Maak er een sap van of voeg het toe aan je smoothie.

2. Eet direct na het sporten

Je spieren kunnen pas herstellen als je genoeg, op tijd en de juiste voeding binnenkrijgt. Probeer binnen 15 en 45 minuten te eten en kies post-workout foods die rijk zijn aan proteïnen en wat complexe koolhydraten bevatten.

3. Drink genoeg water

Probeer vlak voor het sporten niet te veel te drinken, maar zorg ervoor dat je je lichaam goed hydrateert na het sporten. Uitdroging voorkomt dat je spieren kunnen herstellen.

4. Doe een degelijke cooling down

Loop of fiets bijvoorbeeld langzaam naar huis en doe wat stretchoefeningen, zodat je lichaam afvalstoffen kan afvoeren die anders later voor spierspijn en stijfheid zorgen. Zorg ervoor dat je voor je workout ook genoeg bent opgewarmd (maar bewaar stretchen voor ná het sporten, in verband met krachtverlies en het risico op blessures).

5. Masseer je spieren

Een massage kan er niet alleen voor zorgen dat je minder spierpijn hebt; het kan er ook voor zorgen dat je spieren sneller groeien. Dat bleek uit een onderzoek gepubliceerd in Science Translational Medicine.

Lees ook: