Heel verwarrend: zijn we net jaren gehersenspoeld met de boodschap dat we meer vis moeten eten, staat in de nieuwe voedingsregels van de Gezondheidsraad dat het wel wat minder kan. Hoe zit het nu?
1. Er is niets mis met twee keer per week vis eten
Klopt. Toch adviseert de Gezondheidsraad het terug te draaien naar één keer vis per week. Niet zozeer voor je gezondheid, maar wel voor het milieu: bij vissen sneuvelt veel bijvangst en kan de zeebodem worden aangetast.
2. Vis is goed voor de ogen
Klopt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een dieet met voldoende vette vis, zoals zalm, makreel en tonijn, slecht zien en blindheid bij ouderen kan voorkomen. De omeg 3-vetzuren in deze vis bieden bescherming tegen maculadegeneratie, de meest voorkomende vorm van gezichtsverlies bij ouderen.
3. Vis en spinazie mag je niet samen eten
Onzin. Er is jarenlang gewaarschuwd tegen de combinatie van vis en bladgroenten, op basis van slecht onderzoek. Eet dus gerust een stukje zalm bij je spinazie, het nitraat/nitriet-verhaal is achterhaald.
4. Hersenen en vis hebben iets gemeen
Ja, hersenen bestaan voor een groot deel uit omega 3-vetzuren en hebben die uit vis dan ook nodig om optimaal te kunnen functioneren.
5. Verse vis is beter dan blik- of diepvriesvis
Niet waar. Verse vis ligt tussen de een en drie dagen in de viswinkel wat ten koste gaat van de voedingswaarde. Vis voor blik of diepvries wordt binnen 24 uur ingevroren of ingeblikt. Zo worden de voedingswaarden optimaal bewaard.
Lees ook:
Lees meer over vis in het nieuwe nummer van Happy In Shape. Bestel het blad hier!