Eet jij al kurkuma?

Vanaf nu gaan we vaker gele curry's eten. Kurkuma is namelijk een waar superkruid met allerlei gezondheidsvoordelen. We zetten er 7 op een rijtje.

Eet jij al kurkuma?

Deze gele, Indiase specerij is niet alleen lekker in je curry; kurkuma is een waar superkruid met allerlei (bewezen!) gezondheidsvoordelen. We zetten er 7 voor je op een rijtje.

1. Het is een geweldige antioxidant

Dankzij de gele kleurstof ‘curcumine’ is kurkuma een geweldige antioxidant. Ofwel: deze specerij maakt vrije radicalen onschadelijk, waardoor kurkuma bijdraagt aan je algehele gezondheid.

2. Het werkt ontstekingsremmend

Curcumine heeft een ontstekingsremmende werking. Uit onderzoek is gebleken dat lage ontstekingswaarden in je bloed essentieel zijn voor een gezond lijf. Zo bestaat er een verband tussen hoge ontstekingswaarden en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

3. Het is goed voor je hart

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat deze specerij de kans op een hartaanval kan verkleinen.

4. Het kan diabetes afremmen

Uit een onderzoek gepubliceerd in Diabetes Journals bleek dat curcumine ervoor kan zorgen dat prediabetes minder snel in diabetes type 2 verandert. Waarschijnlijk komt dit doordat het een antioxidant is met ontstekingsremmende eigenschappen (zie nummertje 1 en 2).

5. Het voorkomt mogelijk kanker

Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden, maar tot nu toe ziet het ernaar uit dat kurkuma helpt in de strijd tegen het ontstaan, groeien en verspreiden van kanker.

6. Het verkleint mogelijk de kans op alzheimer

In India, waar mensen veel kurkuma gebruiken in hun eten, is er onder mensen van 70 jaar en ouder veel minder alzheimer dan in het Westen. Verschillende onderzoekers vermoeden dat het vele kurkumagebruik hier iets mee te maken heeft. En er is steeds meer onderzoek dat dit vermoeden bevestigt.

7. Het is een weldoener voor je huidje

Je kunt kurkuma niet alleen eten, maar ook smeren. Doordat het ontstekingsremmend en antibacterieel werkt, is het bijvoorbeeld goed voor mensen met psoriasis, acne of rosacea – al schijnt het kruid ook al wonderen te doen voor een wat oneffen teint.

Niet zo’n curryfan? Sprenkel het kruid eens door je omeletje of verstop het in je smoothie!

Lees ook: