Doen: in stilte eten

Probeer je wat gewicht kwijt te raken? Probeer dan voortaan in stilte te eten. Onderzoek wijst uit: als je jezelf kunt horen kauwen, eet je minder.

Doen: in stilte eten

Wie wat kilo's probeert kwijt te raken, doet er goed aan voortaan in stilte te eten. Als je jezelf niet hoort kauwen – door de tv, achtergrondmuziek of wat dan ook – is de kans namelijk groot dat je meer eet. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Amerikaanse Brigham Young University en de Colorado State University.

Volgens de onderzoekers is de kans groot dat je minder eet als je je bewust bent van de geluiden die je eten maakt. Het geluid dat je eten maakt als je erop kauwt blijkt namelijk een belangrijke aanwijzing voor je lichaam om te bepalen wanneer je genoeg gegeten hebt. Als je tijdens het eten de tv aan hebt staan of muziek zit te luisteren, mis je die aanwijzingen en is de kans dus groot dat je meer eet.

De onderzoekers deden drie experimenten. Het meest opvallende resultaat: mensen eten mínder naarmate het eten méér geluid maakt. Voor het onderzoek kregen respondenten tijdens het snacken een koptelefoon op met harde óf zachte geluiden. De respondenten die naar de harde geluiden hadden geluisterd aten tijdens het experiment 1,25 pretzel meer dan de respondenten die naar zachte geluiden hadden geluisterd.

Nu lijkt 1,25 pretzel niet veel. Maar tel maar eens op hoeveel meer je in een week, maand of jaar eet; die calorieën kunnen behoorlijk oplopen. Het advies van de onderzoekers: probeer mindful te eten. En let dan niet alleen op de smaak en hoe het eten eruitziet, maar ook op de geluiden die je maakt als je het eet. En wil je echt wat extra gewicht kwijt, ga dan dus voor lekkere (en gezonde!) lawaai-foods, zoals noten, wortels, appels of bleekselderij (en dus niet voor chips, smarties of cookies...).

Lees ook: