Wat is dat toch met koriander?

Wat is dat toch met koriander? Een typisch gevalletje love it or (h)ate it - Nu op Happy in Shape.

Wat is dat toch met koriander?

Als fervent koriander hater kun je mij niet kwaaier krijgen dan koriander over mijn eten te strooien, terwijl ik duidelijk heb gevraagd of deze groene dictator onder de kruiden alsjeblieft niet op mijn bordje mag.

Ja, ik haat koriander en geloof me (en andere koriander haters zullen dit vast herkennen), dan heb je het in tijden als deze zwaar. Koriander is tegenwoordig booming en in ieder restaurant spot ik meerdere gerechten met koriander op de kaart. En ik proef het meteen. Al zit er maar een minuscuul takje in mijn gerecht. Wat is dat toch met koriander? Is dit typisch een gevalletje love it or (h)ate it?

Uit onderzoek van neurowetenschapper Charles J. Wysocki blijkt dat het genetisch bepaald is of je koriander lekker vindt of niet. Koriander haters, zoals ik, hebben niet het vermogen om een bepaald bestanddeel in koriander te ruiken en laat nu juist dat bestanddeel zo'n lekker en fris geurtje hebben volgens de mensen die wel van koriander houden. Daarnaast schijnt 1 op de 5 Nederlanders een hekel te hebben aan koriander. Grof omgerekend zijn dat dus meer dan 3 miljoen mensen! Hoe kan het dan zo zijn dat koriander booming is?

Wellicht vanwege de gezondheidsvoordelen. Koriander zou de eetlust bevorderen en daarnaast ook nog eens goed zijn voor de spijsvertering. Het voorkomt een opgeblazen gevoel en vermindert een brandend gevoel in de maag. Last van een griepje, verkoudheid of stress? Ook dan is koriander de oplossing. Oh en avondje stappen, maar flink wat knoflook gegeten? Kauwen op korianderzaadjes neutraliseert de onaangename geur van knoflook...

Als je dit zo leest, zou je bijna meteen een takje in de mond duwen, maar als koriander hater pas ik nog steeds!