Vijfsecondenregel klopt

Vijfsecondenregel klopt. Je kent het wel: je laat eten vallen en gooit het weg. Want die vijfsecondenregel hebben kinderen gewoon verzonnen, toch? Nie

Vijfsecondenregel klopt

Vijfsecondenregel klopt. Je kent het vast wel: je hebt een perfecte toast gemaakt en laat hem per ongeluk vallen op de grond. Weg toast. Want ja, die vijfsecondenregel hebben kinderen natuurlijk gewoon verzonnen om zichzelf beter te voelen over voedsel dat ze van de grond eten. Toch? Niet dus! Volgens The Science Channel en Mike Meacham van NASA klopt deze regel wél.

Langzame bacteriën

Bacteriën bewegen zich namelijk erg langzaam. Als je stuk toast dus op een droge grond valt, heb je genoeg tijd om het terug op te rapen voordat het 'vies' wordt. Er is natuurlijk een maar: de regel werkt niet als je eten laat vallen op een natte of vochtige grond. Daar wonen namelijk bacteriën die je echt niet wil binnenkrijgen, zoals salmonella. Bovendien kun je je toast beter in drie seconden oprapen dan in vijf volgens Mike Meacham:

Moist foods left longer than 30 seconds collect 10 times the bacteria than those snapped up after only three.

Uiteindelijk bepaal je natuurlijk het beste zelf of je iets nog wel of niet kunt opeten. Als je twijfelt, gooi je toast dan gewoon weg of geef het aan de hond. Is die ook weer blij.

Bron: goodhousekeeping.com