5 oorzaken van flauwvallen

5 oorzaken van flauwvallen. Het is even schrikken, maar flauwvallen is niet altijd gevaarlijk. Bijna iedereen maakt het wel een keer mee in zijn leven

5 oorzaken van flauwvallen

5 oorzaken van flauwvallen. Het is even schrikken en ziet er soms eng uit, maar flauwvallen is niet altijd gevaarlijk. Bijna iedereen maakt het wel een keer mee in zijn of haar leven. Dit is waarom:

1. Je bloeddruk gaat omlaag. De zuurstof of suikertoevoer naar je hersenen daalt zo erg tot het punt dat het stopt. Het is een van de voornaamste redenen waarom mensen flauwvallen en kan veroorzaakt worden door oververhitting, het zien van bloed of angst.

2. Je hebt een onregelmatige hartslag. Volgens de Mayo Clinic heeft een vierde van alle flauwval momenten hier mee te maken. Het hoeft niet altijd serieus te zijn, maar het kan wel een onderliggende oorzaak hebben. Raadpleeg in dit geval dus altijd een dokter.

3. Je hebt honger. Ken je dat moment waarop je je licht voelt in je hoofd omdat je te lang niet gegeten hebt? Je hersenen krijgen dan te weinig brandstof.

4. Te veel emoties. Iedereen kent wel een film- of seriescene waarin een personage flauwvalt omdat hij/zij in shock is of heel erg schrikt. Nou, dit kan dus echt gebeuren.

5. Door op te staan. Als je recht gaat staan, zorgt zwaartekracht ervoor dat er bloed naar je benen wordt gepompt en dit kan je bloeddruk verlagen. Normaal gezien geven speciale bloedcellen dan een signaal aan je hersenen. Maar dehydratatie of het eten van een grote maaltijd kan dit proces tegenhouden waardoor je lichaam te laat reageert. Steek je hoofd dan tussen je benen waardoor het bloed terug naar je hersenen stroomt.

Toch is het altijd goed om een dokter te raadplegen, zeker als je regelmatig flauwvalt.

Bron: health.com