Met komijn verbrand je 3x zo snel vet

Net op tijd voor kerstavond hier nog even een very merry fact: het eten van één theelepel komijn per dag kan je vetbranding verdriedubbelen.

Met komijn verbrand je 3x zo snel vet

Net op tijd voor oudejaarsavond hier nog even een very merry fact: het eten van één theelepel komijn per dag kan je vetbranding verdriedubbelen. Yep, voeg vanavond maar vast een lepeltje aan je diner toe.

Onderzoekers van de Iranese Shahid Sadoughi Universiteit onderzochten 3 maanden lang het effect van komijnconsumptie op vrouwen met overgewicht. Voor het onderzoek kregen 88 vrouwen intensief voedingsadvies en een dieet waarbij ze 500 calorieën per dag minder aten dan normaal. De helft van de vrouwen at daarnaast tweemaal per dag 150 ml magere yoghurt met 1,5 gram komijn. De andere helft van de vrouwen at in plaats daarvan 150 ml magere yoghurt zónder het kruid.

Na afloop van het onderzoek waren de komijneters 2 kilo meer afgevallen dan de niet-komijneters. Ook hadden ze 3 keer zo veel vet verloren (komijneters hadden 14,64% van hun lichaamsgewicht verloren; niet-komijneters 4,91%) én was hun slechte cholesterolgehalte significant verlaagd.

TIP: KOMIJNSMOOTHIE

Nu is een yoghurtje met komijn misschien niet de meest feestelijke snack. Je kúnt het kruid ook gewoon over een willekeurig maaltje heen sprenkelen, maar we hebben een leukere manier om de komijnyoghurt een culinaire upgrade te geven: maak er een lekkere smoothie van! Bijvoorbeeld door de yoghurt en komijn te blenden met granaatappelpitten en wat verse munt of gember.

Niet zo tuk op komijn? Er zijn meer kruiden die je vetverbranding zouden stimuleren, waaronder cayennepeper, kaneel, gember en kurkuma.