6 INGREDIËNTEN DIE JE WIL VERMIJDEN

Welke dubieuze ingrediënten moeten we écht (écht, écht!) niet eten? Hier 6 ingrediënten die je wil vermijden. Nu op Happy in Shape.

6 INGREDIËNTEN DIE JE WIL VERMIJDEN

“Eet geen voedsel met ingrediënten die je niet makkelijk kunt uitspreken.” Deze inmiddels klassieke food rule van Michael Pollan, auteur van Echt eten: een handleiding, blijft favoriet. Maar welke dubieuze ingrediënten moeten we nu écht (écht, écht!) niet eten? Hieronder 6 ingrediënten die je wil vermijden.

Sommige ingrediënten kan een kind in groep drie zelfs makkelijk uitspreken, andere hebben een E-nummer (oftewel: ze zijn veilig gekeurd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid). Toch kun je deze dingen beter niet in je lieve lijf stoppen.

1. KUNSTMATIGE ZOETSTOFFEN

Ze gaan vaak gepaard met verleidelijk weinig calorieën, maar laat je niet misleiden: kunstmatige zoetstoffen zijn niet gezond. Ze kunnen allerlei gezondheidskwalen veroorzaken en zouden op de lange termijn nog een genereuze bijdrage aan je muffin top leveren ook. Check niet alleen suikervrije en light producten op zoetstoffen, maar scan het liefst alle voedseletiketten. Let met name op: acesulfaam-K (E950), aspartaam (E951), sacharine (E954) en sucralose (E955).

2. HFCS

HFCS is de afkorting van ‘High Fructose Corn Syrup’, een stroop die in Nederland vaak glucose-fructosestroop, glucosestroop, fructosestroop of maisstroop wordt genoemd. Het lijkt onschadelijk en wordt vaak ook als zodanig gepropageerd (want: het wordt gemaakt van mais en dat is een natuurlijk product), maar het is een dikmaker die alles behalve gezond is. Helaas wordt de stroop werkelijk overal in verwerkt – óók in quasi-gezonde speltcruesli, prachtige ambachtelijke broden en biologische soepjes. Dus wees alert.

3. NATRIUMBENZOAAT (E211)

Dit conserveringsmiddel wordt vaak aan producten toegevoegd om schimmelgroei te voorkomen, maar is in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hypertensie, ADHD en astma. Ook voor deze toevoeging geldt: het kan overal in zitten, van een overduidelijk ongezonde frisdrank tot een ogenschijnlijk natuurlijke pot augurken.

4. TRANSVETTEN

Transvetten staan erom bekend hart- en vaatziekten te veroorzaken. In Amerika zijn ze over drie jaar helemaal verboden en in Denemarken, Oostenrijk en Hongarije is het gebruik ervan wettelijk tot een minimum beperkt. In Nederland daarentegen is het nog niet eens verplicht om transvetten op het etiket te vermelden. Hoe je ze toch kunt mijden? Check etiketten op de termen ‘gedeeltelijk gehard plantaardig vet’ en ‘gehydrogeneerd vet’ en mijd overduidelijk ongezonde voeding, zoals koekjes, cake en margarine. Dat zijn vaak de grootste bronnen van transvetten.

5. MONOSODIUM GLUTAMAAT (E621)

Monosodium glutamaat (MSG) is een smaakversterker die zou kunnen leiden tot o.a. depressie, vermoeidheid en obesitas. Je vindt het vooral in kant-en-klaarmaaltijden, Chinees eten, bliksoepen en smaakverrijkers à la bouillonblokjes.

6. NATRIUMNITRAAT (E251) & NATRIUMNITRIET (E250)

Natriumnitraat en natriumnitriet worden vaak toegevoegd aan vlees en vleeswaren, opdat verlepte grijzige worstjes er weer appetijtelijk rood bij komen te liggen. Beide ingrediënten worden echter geassocieerd met verschillende soorten kanker. Ben je een vleeseter, kies dan het liefst voor vers, biologisch vlees.

Er zijn helaas nog veel meer ongezonde ingrediënten die we ongemerkt binnen krijgen. Hoe je de meeste in één klap kunt vermijden? Door zo veel mogelijk onbewerkt voedsel te eten en (dus) voedingsmiddelen te kiezen met zo min mogelijk ingrediënten.