Heb je genoeg van de standaard boterham met kaas? Of altijd datzelfde bakje yoghurt? Happy in Shape tipt: 5x lekker ontbijtje!
-
Mugcake.
Huh, cake als ontbijt? hoor ik je denken. Ja zeker! En nog een hele healthy cake ook! Men neme een banaan, drie eetlepels havermout, een ei en alle superfoods of noten die je lekker lijken. Mijn favoriet is met een eetlepel rauwe cacao poeder en wat noten erdoorheen. Hoe maak je het? Prak de banaan in een kom (een soepkom of grote mok; hierin komt namelijk het cakeje), doe daar het ei, de havermout en de superfoods bij. Meng dit door elkaar en stop hem voor 2 á 3 minuten in de magnetron op 900 watt. Als ie klaar is (als hij hard is aan de bovenkant is ie goed) draai je de kom om en valt je cakeje eruit. Lekker met een schepje pindakaas, magere kwark of op de niet zo healthy dagen een flinke schep Nutella. -
Havermout pannenkoekjes.
Pancakes for breakfast! Meestal is dat niet een hele verantwoorde keuze, maar als je ze op deze manier bereid wel! Wat heb je nodig? Havermout, ei, banaan, fruit, kaneel. Té easy! Prak de banaan, doe er twee scheppen havermout door en een los geklopt eitje. Meng door elkaar tot het een glad mengsel is en bak in de roomboter of kokosolie. Eenmaal klaar een beetje kaneel erover en optioneel elk soort fruit dat je lekker lijkt. Mijn lievelingspannenkoekjes zijn die met pindakaas, kaneel en een appeltje erop. -
Chiapudding.
Deze is het lekkerst als je hem de avond van te voren al klaar maakt. Chiazaadjes veranderen als ze in aanraking komen met water/melk in een pudding substantie. Als je hem dan nog een nachtje in de koelkast laat staan heb je een echte pudding. Men neme: één grote eetlepel chiazaad, een kleine eetlepel koksrasp en 60 ml melk (amandelmelk, kokosmelk, magere melk) of water voor als je een echt skinny ontbijtje wilt. Meng de melk met de kokos en de chiazaadjes en zet in de koelkast. De volgende ochtend haal je hem eruit en kun je van de pudding een waar kunstwerk maken; laagje pudding fruit pudding - fruit. Of als je niet zoveel tijd heb gooi je er gewoon wat fruit of superfoods overheen. Energieboost gegearandeerd.
-
Ontbijttaart met geraspte peer.
Dit receptje komt van behappyandhealthy.nl. Ik zag dit staan en heb het meteen gemaakt, wat een feestje. Hiervoor neem je vier eetlepels havermout, 2 eetlepels speculaas kruiden, een halve theelepel zeezout, 2 eetlepels rozijnen, 1 geraspte peer, 1 rijpe banaan, 3 eieren. Op de website stond een theelepell vanille extract en 1 eetlepel agavesiroop. Ik had dit niet in huis dus heb de vanille extract weggelaten en ipv agavesiroop honing gebruikt. Oven voorverwarmen op 165 graden. Doe bakpapier in een ovenschaal en doe dan de havermout, zeezout, rozijnen en speculaaskruiden bij elkaar. In een blender of met een staafmixer meng je de eieren, banaan, honing. Dan doe je de droge ingredienten en het mengsel door elkaar en rasp je er de geraspte per overheen. Een halfuurtje in de oven en voila: ontbijttaart.
-
Banaan/kwarkcake.
Dit vergt iets meer werk, maar je kunt er ook meerdere dagen van eten. Nodig: 150gram havermoutmeel (je kunt gewoon havermout mengen in een blenden of keukenmachine), 100 gram boekweitmeel (speltmeel, volkoren meel; je kunt zelf kiezen watje neemt), 250 gram magere kwark, 1 ei, 1 banaan, 2 theelepels kaneel of speculaaskruiden, 2 theelepels bakpoeder (kan ook een beetje zelfrijzend bakmeel zijn), 1 snufje zout, 1 eetlepel honing. Voor de topping/vulling kun je helemaal losgaan: ik zelf gebruik altijd twee theelepels kokosvezels, 30 gram noten en aardbeien/blauwe bessen (gewoon uit de diepvries). En dan? Verwarm je oven voor op 200 graden. Doe de banaan, het ei en de kwark door elkaar. Doe dan de droge ingrediënten: havermoutmeel, boekweitmeel, zout en bakpoeder, bij elkaar. Dan doe je het mengsel bij de droge ingrediënten; meng dit goed! Kan met de hand, kan in een blender, kan met een spatel. Uiteindelijk wordt het een vrij taai mengsel. Doe dan de toppings erbij en roer het er door heen. Bekleed en bakblik met bakpapier en doe het mengsel erin. Bak het in 45 minuten gaar. Heerlijk als ontbijt, maar een stukje als tussendoortje kan ook! Vooral erg lekker met een beetje pindakaas.
Wat ga jij maken? Eet smakelijk!