Vijf redenen waarom jij het altijd koud hebt

Voor iedereen die het altijd koud heeft...

Sommige mensen zullen denken dat jij je aanstelt wanneer je zegt dat je het koud hebt. Maar met zes truien en een kruik eronder, ligt het niet meer aan jou. Dit kunnen de vijf redenen zijn dat je het koud hebt. 

1. Koude-intolerantie

Mensen die overgevoelig zijn voor kou, hebben vaak last van koude-intolerantie. Dit kan komen door een operatie aan hun hand of arm en daarbij een zenuw is beschadigd. Bepaalde gezondheidsaandoeningen kunnen dus echt koude-intolerantie veroorzaken. 

2. Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij je schildklier niet voldoende hormonen produceert die je stofwisseling goed reguleren. Dit kan door verschillende redenen komen, waarvan de meest voorkomende ziekte die van Hashimoto is. Naast vermoeidheid, onbedoelde gewichtstoename, constipatie, droge huid en dunner wordend haar, zorgt het ook voor een verhoogde gevoeligheid voor kou.

3. Bloedarmoede

Niet genoeg rode bloedcellen die zuurstof door je lichaam vervoeren, kunnen zorgen voor bloedarmoede. Dit kan komen doordat je er te weinig aanmaakt, te veel zelf vernietigt of wanneer je ergens bloed. Dit leidt tot minder circulatie naar je ledematen, waardoor deze kouder aanvoelen.

4. Ziekte van Raynaud

Deze ziekte zorgt ervoor dat je ledematen koud worden, verkleuren, verdoofd en zelfs pijnlijk worden wanneer je bij lage temperaturen of stress buiten bent. Het gebeurt omdat je bloedvaten vernauwen. Komt meestal in de vingers en tenen voor, maar kan ook voorkomen in de neus, lippen, oren en tepels. Het is een normale reactie van je bloedvaten om te vernauwen met kou, maar bij de ziekte van Raynaud gebeurt dit te snel of te heftig.

5. Afvallen

Je lichaam gebruikt vet om warmte te besparen, dus het is logisch dat wanneer je een lager lichaamsgewicht hebt, je het sneller koud hebt. Het is ook niet ongebruikelijk om gevoeliger te worden voor de kou nadat je lichaamsgewicht afneemt. Dus in de winter is een extra vetlaagje helemaal niet zo erg. 

Bron: Beau Monde | Beeld: iStock

Laatste nieuws