Dermatologen stellen: zo lang zou je moeten douchen

Te lang douchen kan funest zijn voor je huid.

Lees ook

Kom je helemaal koud thuis? Dan wil je douchen. Heb je keihard getraind in de sportschool? Dan wil je douchen. Ga je bij iemand eten? Ook dan wil je eerst douchen. We grijpen nogal wat momenten aan om onder de douche te springen, maar hoe lang kun je dan het beste onder die warme straal staan?

Maximaal aantal minuten

Douchen is zo lekker, maar we weten inmiddels wel dat je er ook een droge huid aan kunt overhouden. Dit gebeurt met name wanneer je te lang en te heet doucht. Het betekent heus niet dat je binnen een minuut je haren in de shampoo moet hebben, je oksels moet hebben geschoren en je benen moet hebben gescrubd, maar je moet er ook niet te lang over doen. 'Douche maximaal 15 minuten', zo raadt dermatoloog Mona Gohora aan. Ze vertelt aan Well + Good dat dit eigenlijk al behoorlijk lang is. 'Beginnen je tenen en vingers te rimpelen, dan heb je er zeker te lang onder gestaan.'

Elke dag douchen

Oké, niet langer dan 15 minuten douchen dus. We begrijpen het. Maar we zouden volgens dermatoloog Katherine Ashenburg ook zeker niet elke dag moeten douchen. Ze verklaart aan Well + Good dat dat meer kwaad dan goed doet, aangezien het je huid uitdroogt en dit voor irritaties kan zorgen. 'Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen.' Wie zich dan toch vies voelt op de dagen waarop er niet gedoucht wordt, kan zich met een washandje reinigen.

Uitzondering

De meeste mensen kunnen makkelijk een dagje douchen overslaan, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen, zo laat dermatoloog Joshua Zeichner weten. 'De enige uitzondering is nadat je erg gezweet hebt, bijvoorbeeld na het sporten.' Ook wil de dermatoloog je wel aanraden om dan echt niet te heet en te lang te douchen.

Bron: Dingenvoorvrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook