Deze verschillende soorten pijn mag je niet negeren tijdens het hardlopen

Zo voorkom je een akelige blessure tijdens het hardlopen.

pijn hardlopen

Hardlopen is een fijne manier om te bewegen. Je hebt er namelijk geen speciale attributen voor nodig en een blokje om kan op ieder moment van de dag. Toch is het verstandig om je lichaam tijdens het rennen in de gaten te houden. Bepaalde pijn in bijvoorbeeld je nek of rug kan namelijk zorgen voor een vervelende blessure. Wij vertellen wat je eraan kunt doen.

Last van je nek

Een slechte nacht of moeheid kan ervoor zorgen dat je een verkeerd postuur aanneemt tijdens het hardlopen. Wanneer je veel naar beneden kijkt of je schouders optrekt, ga je dit in je nek voelen. Probeer dus altijd recht naar voren te kijken. Trainer David Kingsbury zegt hierover: 'Houd je borst open en laat de rotatie die je nodig hebt om je passen te zetten vooral uit je core-spieren komen, en niet uit je bovenlichaam.'

Last van je armen

Heb jij de neiging om je handen stijf bij je romp te houden of juist heel los om je lichaam? Dit kan ervoor zorgen je minder hard rent dan je zou willen. David geeft daarom de tip om je armen dichtbij je lichaam te houden en te buigen in een hoek van 90 graden. Hierbij is het belangrijk dat je niet je schouders optrekt en je handen ontspannen zijn. Gebalde vuisten zijn dus een no-go.

Last van je rug

Rugpijn na het hardlopen kan veroorzaakt worden door zwakke core-spieren. David: 'De spieren rondom je taille werken samen met een hoop andere spieren om je bekken in de juiste positie te houden.' Het kan dus zeker geen kwaad om een core-training te volgen die de spieren versterkt. Je zult merken dat je minder druk op je onderrug krijgt.

Last van je knie

Ben je al bekend met een runner’s knee? Dit is een veelvoorkomende blessure die ontstaat wanneer de knieën naar binnen gaan wanneer de voet contact maakt met de grond. Het is daarom een goed idee om je core- en bilspieren te trainen zodat je heup en knie niet overbelast raken.

Last van je scheenbeen

Pijn aan je scheenbeen is iets wat je liever niet wilt hebben. Volgens David heeft deze pijn te maken met je landing. 'Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door (te) oude schoenen, de verkeerde schoenen, x-benen, een verschil in beenlengte of doorgezakte voeten'. De juiste schoenen kunnen je dus een eind op weg helpen. Ook helpt het rennen om een zachte ondergrond enorm bij het voorkomen van pijn. Je vermindert hierdoor namelijk de impact op je enkels, knieën en heupen.

Fit
  • Tips en Weetjes
  • iStock