Aha: zo bereid je groente zonder dat de vitamines verloren gaan

Good to know!

Dat groente gezond is, dat is geen geheim. Daarom proberen we elke dag genoeg van die healthy greens te eten. Maarre, bij de bereiding ervan gaan helaas vaak veel vitamines en mineralen verloren. Zonde! Daarom delen wij enkele tips om het verlies van vitamines zoveel mogelijk tegen te gaan.

Water is de vijand

De meest voorkomende manier om groente te bereiden is in Nederland nog altijd koken in water. Echter is dit misschien wel het slechtste wat je kunt doen. Tenminste, als je de vitamines wilt behouden. Het water neemt namelijk een deel van de vitamines op. Dat deel gaat dus verloren als je het water niet in de rest van je maaltijd verwerkt.

Roerbakken en stomen

Geen water gebruiken is daarom het beste. Roerbakken en stomen zijn wat dat betreft prima alternatieven voor het standaard koken in vocht. Let wel: de hitte zorgt altijd voor enige afbraak van vitamines. Welke manier je ook gebruikt voor het bereiden van je maaltijd, houd het dus zo kort mogelijk.

Grote stukken

Een andere goede manier om vitamineverlies tegen te gaan, is de grootte waarin je de stukken groente hakt. Hoe kleiner, hoe meer er verloren gaat. Plus: laat zoveel mogelijk schillen om de groentes zitten. Deze zorgen ervoor dat de vitamines ‘binnenboord’ blijven. Vaak zitten schillen bovendien boordevol vitaminen.

Rauw eten

Leuk, al die alternatieven, maar wat als je alle vitamines wilt behouden? Wat doe je dan? Heel simpel: niet koken. Het is een feit dat er altijd goede stoffen verloren gaan tijdens het kookproces, dus serveer waar het kan zoveel mogelijk rauw.

Tip: dipjes maken het eten van rauwe groentes nét wat interessanter en spannender.

Bron: Kookfans | Beeld: Unsplash

Laatste nieuws

burn-out

Je kunt een burn-out hebben zonder het te weten: dít zijn de symptomen

Veel mensen herkennen een burn-out niet en lopen er lang mee door.
Fajah Lourens

3 Tips van Fajah Lourens zodat jij die healthy lifestyle wél volhoudt

Ze zit lekkerder in haar vel dan ooit. In de nieuwe Happy in Shape vertelt Fajah Lourens alles over haar happy & healthy lifestyle. 3 tips van de kill
keelpijn

Keelpijn? Dit is beter voor je keel dan citroen en honing

Grote kans dat jij dit in je keukenkastje hebt staan.