Kok onthult waarom je altijd een doekje met olie naast het fornuis moet leggen

Handig!

Gietijzeren pan

Als je een gietijzeren koekenpan hebt, dan ben je daar waarschijnlijk erg zuinig op. Ondanks dat je er niet altijd zin in hebt na het koken, is het belangrijk om hem goed schoon te houden zodat hij lang mee gaat. De oplossing is een doekje met olie naast het fornuis. Een kok legt uit waarom.

Onderhoud van de pan

Onmisbaar voor mensen die graag in de keuken staan: een echte gietijzeren pan. Aan deze robuuste pannen hangt vaak wel een prijskaartje, dus het liefst houden we ze in uitstekende vorm. “Je gietijzeren pan gaat het langst mee als je er bij ieder gebruik een klein beetje aandacht aan besteedt”, tipt kok Rochelle Billow aan The Kitchn. Haar geheim voor een schone en goed onderhouden koekenpan? Dat is het doekje met olie dat standaard naast haar fornuis ligt. Hieronder leggen we je uit hoe je daarmee te werk gaat.

Doekje met olie

Was na ieder gebruik de gietijzeren pan af zoals je met je overige pannen doet. Zet daarna de pan terug op het fornuis en verwarm een beetje olie of ghee in de gietijzeren koekenpan op laag vuur. Wrijf met het geoliede doekje het vet goed over de bodem en langs de randen van de pan. De pan mag warm worden, maar de olie of ghee moet niet gaan borrelen of spetteren. Zodra de pan goed warm is, draai je het vuur weer uit. Laat de ‘ingevette’ pan afkoelen. Dankzij deze beschermlaag van olie blijft het materiaal in topvorm.

Naast het fornuis

Waarom het doekje met olie altijd naast je fornuis moet liggen? Volgens Billow is dat dé truc om ervoor te zorgen dat je de extra stap na het afwassen van de pan echt uitvoert. “Ik kan een luie kok zijn. Als ik eerst nog naar een schoonmaakdoekje moet zoeken, dan is er een grote kans dat ik deze belangrijke stap oversla en mijn pan laat roesten”, biecht de kok op. “Als ik standaard een doekje met olie naast mijn fornuis heb liggen, dan word ik eraan herinnerd om het ook echt te gebruiken.” Wat voor een doekje je gebruikt, maakt volgens Billow weinig uit, als het maar geen pluizende stof is. “Zelf gebruik ik lapjes van een oud t-shirt, maar een oude theedoek werkt net zo goed.”

Food
  • Kookfans
  • iStock