5 lessen die je leert als je ontslag neemt 

Spannend? Ja. Leerzaam? Dat ook. 

In het Verenigd Koninkrijk noemen ze het The Big Quit en in de Verenigde Staten hingen ze er de naam The Great Resignation aan: mensen die hun baan na de eerste en tweede coronagolf opzegden. Maar je baan 'zomaar' opzeggen is niet niets. Een aantal vrouwen deelt daarom welke lessen ze daardoor opdeden.

Lessen

Nadat gevoelsmatig de ergste ernst van corona afnam, verlieten werknemers in Amerika en Engeland massaal hun werk om meer geld, geluk en flexibiliteit na te streven. Uit onderzoek van een Brits softwarebedrijf blijkt dat 38 procent van de werknemers in de komende zes tot twaalf maanden een nieuwe baan willen vinden. Of we dat in Nederland ook gaan zien is nog de vraag. Wel kunnen we lessen trekken uit de bevindingen van degenen die het deden. Stylist vroeg aan meerdere Britse vrouwen wat zij leerden van hun ontslag en dit is wat zij zeiden.

Egoïstisch zijn is niet altijd slecht

Het begrip egoïsme heeft een negatieve lading, terwijl we vrienden en familie altijd op het hart drukken om ook aan zichzelf te denken. Op die manier zou je je ontslag ook kunnen zien. “Egoïstisch zijn betekende dat ik mezelf op de eerste plaats zette en de sprong in het diepe als ondernemer waagde”, vertelt de 25-jarige Shana aan Stylist.

Voel je niet schuldig omdat je kiest wat voor jou het beste is

Als je een enorm verantwoordelijkheidsgevoel hebt, kan het best lastig zijn om je baan op te zeggen. Toch is je ontslag dienen het volgens de 24-jarige Robyn waard als dat betekent dat je je hart kunt volgen. “Wat ik leerde van mijn ontslag is dat ik niet bang moet zijn om dat te kiezen wat het beste voor me is. Ik was zo nerveus, maar het was het waard, want ik wilde daar helemaal niet meer werken.”

Volgens haar is het dan ook belangrijk om te relativeren als je nerveus bent. “Het is heel belangrijk om te onthouden dat je eigenlijk een ingehuurd brein voor het bedrijf bent. Dus voel je niet schuldig of bang om je baan om te zeggen. Zet jezelf en je mentale gezondheid altijd op de eerste plaats.”

Je bent nooit te oud voor nieuwe uitdagingen

We houden onszelf weleens onterecht voor dat we te oud beginnen te worden voor dingen. Een nieuwe studie doen bijvoorbeeld. Veel mensen zien dat niet zitten op, let’s say, hun dertigste. Vier jaar lang weer in de schoolbanken. Maar als je het niet doet, ben je over vier jaar alsnog 34 en doe je misschien iets dat je helemaal niet leuk vindt. Dit is ook hoe de 40-jarige Kat erover dacht. “Een van de belangrijkste lessen die ik leerde, was dat ik niet te oud ben om te studeren en om nieuwe kwalificaties te behalen. Door mijn nieuwe capaciteiten heb ik veel meer vertrouwen in mijn toekomst.”

Eigen baas zijn is fantastisch

Het kan eng zijn om niet meer voor een baas te werken en zelf alles te moeten regelen, maar het kan ook erg rewarding zijn. “Ik heb geleerd dat ik nooit meer voor een baas kan werken. Mijn voorwaarden, mijn grenzen, mijn welzijn en de balans tussen werk en privé zijn een prioriteit. Ik merk dat ik daardoor meer gemotiveerd en geïnspireerd ben dan ooit tevoren”, aldus de 33-jarige Luana.

Niet is permanent, dus ook niet het gevoel dat je niet weet wat je wilt

Ook als je ontslag neemt en bij een andere werkgever aan de slag gaat, kan het niet zijn wat je ervan verwacht. De 26-jarige Madaleine werkte zichzelf in zo’n positie, maar kwam uiteindelijk toch weer op haar pootjes terecht. “Mijn grootste les uit die tijd is dat zelfs als je het gevoel hebt helemaal vast te zitten, niets ooit permanent is. Soms moet je de sprong in het diepe wagen en alles over je heen laten komen en gebeurden. De meeste dingen komen uiteindelijk goed!”

Bron: Marie Claire

Laatste nieuws