In de drukte van de ochtend kan het weleens zo zijn dat je het ontbijt overslaat. Of na een late lunch merk je dat je lichaam geen behoefte heeft aan avondeten. Hoe onschuldig het ook lijkt om een maaltijd over te slaan, dit kan uiteindelijk wel grote gevolgen hebben.
Lichamelijke klachten
Een maaltijd overslaan omdat je helemaal in je werk zit of geen tijd hebt om een tussendoortje te nemen: het komt bij de beste voor. Toch is je lichaam een stuk blijer wanneer je wel netjes al je maaltijden eet. Women’s Health onderzocht wat er precies in je lichaam gebeurt als je te weinig eet. En de antwoorden zullen je verbazen!
Moe en futloos
Wanneer je een maaltijd overslaat, dan zul je je slap, moe, traag en futloos voelen. Dit komt doordat je een te lage bloedsuikerspiegel hebt. Hierdoor wordt er onvoldoende glucose naar je hersenen gevoerd waardoor je je duizelig kan voelen. Als je hersenen te weinig energie krijgen, dan krijgt je lichaam een signaal om te stoppen met wat je aan het doen bent. Niet eten heeft dus ook gevolgen voor je werkzaamheden.
Je eet te veel
Als je te weinig eet, dan is de kans groter dat je bij de volgende maaltijd grotere hoeveelheden naar binnen werkt. Hier zal je lichaam ook niet beter door werken. Het is dus belangrijk dat je de maaltijden en tussendoortjes over de hele dag verdeelt zodat de voedingsstoffen efficiënter gebruikt worden. Luister ook goed naar je lichaam, dit geeft namelijk al veel weg of je iets moet eten. Doordat je maag gaat knorren of dat je je niet meer goed kan concentreren, bijvoorbeeld.
Slecht humeur
Hangry is niet voor niets een veel gebruikte term voor iemand die chagrijnig is omdat hij of zij niet gegeten heeft. Te weinig eten zorgt er namelijk voor dat je bloedsuiker daalt. Ook een tekort aan glucose kan voor een slecht humeur zorgen. Enne, als je honger hebt, ben je sneller geneigd om naar vet of zoet voedsel te gaan. Kies daarom voor een gezonde en voedzame snack.
- Kookfans
- Unsplash