Dit is waarom je na de vaccinatie gezwollen en pijnlijke oksels kunt hebben

Niks om je zorgen over te maken!

Beautiful young woman after shower at home examining armpit. Armpit lumps or swollen armpit glands.

Het zou zomaar kunnen dat je na je coronavaccinatie last had van een dikke en pijnlijke oksel. Een op het eerste gezicht wat gekke bijwerking, maar eigenlijk komt het veel vaker voor dan je denkt.

Zwelling in je oksel

We weten inmiddels bijna allemaal wel wat de mogelijke bijwerkingen zijn van een coronavaccinatie. Je voelt je wat suffig, kan flink wat symptomen meemaken en last hebben van zwelling rond de prikplek. Maar één bijzondere bijwerking hoor je niet zo vaak in het nieuws, terwijl die toch regelmatig voorkomt: een gezwollen en zelfs pijnlijke plek in je oksel.

Immuunsysteem

Om te begrijpen waarom dit gebeurt, is het handig om te begrijpen hoe het afweersysteem van je lichaam werkt. Een belangrijk onderdeel van je lichaamseigen afweer is namelijk het lymfesysteem. Dit is een systeem met haardunne vaatjes door je hele lichaam, dat net als bloed vocht door je lichaam voert. Onderweg zijn er op strategische plekken in je lichaam verschillende lymfeklieren. Deze klieren zorgen voor de zuivering van het vocht in je lichaam. Bovendien maken zij zogenaamde ‘T-Lymfocyten’. Dit zijn een soort speciale afweercellen, die ziekteverwekkers direct aanvallen. Wanneer je afweersysteem extra hard aan de bak gaat om je lichaam te beschermen, dan kan het gebeuren dat de lymfeklieren op verschillende plekken in je lichaam opzwellen.

Okselpijn na de prik

Dat je oksel na een vaccinatie dus opzwelt, is dan ook niet gek. Daar bevindt zich namelijk ook zo’n lymfeklier. Een vaccinatie is bedoeld om je lichaam te trainen op het herkennen van ziekmakers. Dat geldt voor de coronaprikken, maar ook voor bijvoorbeeld voor een griepprik of ander vaccin. Die lymfeklier in je oksel ziet dus de stofjes in het vaccin en gaat vervolgens hard aan de slag. Zo maak je extra afweercellen aan om goed beschermd te zijn wanneer je een keer écht in contact komt met een bepaalde ziekte. Dat er dus sprake is van een zwelling in je oksel is geen reden tot zorgen. Deze trekt vanzelf binnen een paar dagen weer weg. Houdt dit toch langer aan? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock