Alles wat je moet weten over haaruitval na een coronabesmetting

Het komt vaker voor dan je denkt.

De veelvoorkomende bijwerkingen van het coronavirus zijn inmiddels bij iedereen bekend: moeheid, verlies van reuk of smaak en hoofdpijn. Maar wist je dat haarverlies ook vaak voorkomt? Dit moet je erover weten.

Haarverlies

Het is soms best shocking om te zien hoeveel haar we dagelijks verliezen. Een haarborstel zit al gauw vol met lokken en ook tijdens een wasbeurt gaan er flink wat haren verloren. Gelukkig is dit in de meeste gevallen niets om je zorgen over te maken. Het is namelijk normaal om elke dag zo’n vijftig tot honderdvijftig haren te verliezen. Kappers en haarexperts horen en zien sinds de coronacrisis echter steeds meer gevallen van haarverlies.

Drie keer zoveel

“Het zit in de afvoer, in de douche, we zien het in de wasbak en de lokken vallen er in bosjes uit”, vertelt kapsaloneigenaar Jamie Stiriz aan 13abc. Stiriz werkt al meer dan twintig jaar als haarstylist en had zoiets voor de coronacrisis nog nooit gezien. “Ongeveer veertig procent van mijn klanten heeft hier last van. Daarvan heeft negentig procent corona gehad”, weet de vrouw te vertellen. “Gemiddeld haarverlies is vijftig tot honderdvijftig haren per dag, afhankelijk van het haartype, de textuur en de dikte. We zien nu ongeveer drie keer zoveel als dat.”

Slechte haargezondheid

Ook haarsupplementenmerk Aéde hoort van veel klanten klachten over haarverlies na een coronabesmetting. “In de afgelopen zes tot twaalf maanden hebben we veel meer mensen gehad die om advies vroegen. Velen hadden last van behoorlijke haaruitval. Sommigen van hen hebben in het verleden nooit last gehad van haarverlies of een slechte haargezondheid“, legt oprichter Ruth Robalino uit aan Body and Soul.

Telogeen effluvium

Haarverlies is echter niet een direct gevolg van corona, vertelt dermatoloog Harvey Handler aan 13abc. “Het komt door de stress van het coronavirus op het lichaam. Volgens de expert wordt de aandoening ook wel ’telogeen effluvium’ genoemd: een tijdelijk haarverlies na zwangerschap, operatie of hoge koorts.

“Wat er gebeurt is dat de haren die normaal zouden uitvallen tijdens een stressvolle tijd, zoals een zwangerschap of een coronabesmetting, behouden blijven en niet uitvallen”, legt Handler uit. “Drie tot zes maanden later vallen alle haren die in die periode uit zouden zijn gevallen, er ineens allemaal tegelijk uit.” Verlies je normaal zo’n honderd lokken per dag, zijn dat er bij telogeen effluvium ineens zo’n driehonderd tot vierhonderd. Volgens de dermatoloog is het haarverlies tijdelijk, maar zou het zomaar eens zes maanden tot een jaar kunnen duren.

Behandeling

Gelukkig is de aandoening wel behandelbaar, zo vertelt Handler. Zo kan een arts lokale corticosteroïden, corticosteroïden injecties of vitaminen (zoals biotine) voorschrijven om het haar sneller te laten groeien. Ook kapsalons bieden tegenwoordig verschillende behandelingen aan tegen haaruitval. “Als je dit ervaart, denk dan niet dat je alleen bent. De professionals zijn er om je hier doorheen te helpen”, aldus Stiriz.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws