Dit is hoeveel bacteriën er in je mondkapje zitten na 1 keer dragen

Spoiler: het is tijd om je mondkapje te vervangen.

Tegenwoordig moeten we weer op veel plekken een mondkapje dragen. En dan het liefst een medisch mondkapje type-II, zo adviseert het OMT. Maar hoe vaak kun je die mondkapjes eigenlijk gebruiken voordat bacteriën de overhand nemen?

Bacteriën

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen dagelijks een mondkapje nodig, bijvoorbeeld voor een bezoekje aan de supermarkt of een reis met het OV. Hoewel we snappen dat het nodig is, is onze huid niet bepaald fan van de mondmaskers. Met ons klagen veel mensen over maskné of andere irritaties aan de huid. Dit komt door de grote hoeveelheid bacteriën en schimmels die zich in een mondkapje kunnen nestelen. Vooral als je een herbruikbaar exemplaar draagt en dat niet regelmatig wast, kan de lap stof een broeihaard van bacteriën worden.

Testlaboratium Eurofins zocht uit hoeveel bacteriën er al in je mondkapje zitten nadat je ‘m slechts één keer hebt gedragen. Ook de NOS deed onderzoek naar dat onderwerp en we kunnen je vertellen dat de uitkomsten nogal shocking zijn. Op het plaatje hieronder kun je zien hoeveel bacteriën er in de loop der tijd op je mondkapje ontstaan.

Type-II

Een mondmasker verliest al gauw zijn functie en wordt al snel vies wanneer je deze bijvoorbeeld met je vingers aanraakt, in de auto laat hangen of in je jaszak stopt. Bacteriën kunnen zich op deze plekken nestelen en dat is natuurlijk niet goed voor je huid en mond. In principe moet je je mondkapje dan ook al na vier uur vervangen. En dan het liefst door het type-II mondkapje, want uit onderzoek van professor Sarah Lebeer blijkt dat katoenen mondkapjes tot tien keer meer bacteriën bevatten dan wegwerpkapjes. Katoen houdt meer vocht vast en wegwerpmaskers hebben meestal een antibacteriële laag.

Wat kun je ertegen doen?

Van de gedachte aan al die bacteriën in ons mondkapje gaan onze nekharen overeind staan. Maar, kun je er iets tegen doen? Ook daar hebben Lebeer en haar team onderzoek naar gedaan. Ze testten verschillende methoden voor het reinigen van een mondkapje om te zien wat wel en wat juist niet werkt. Een mondkapje een paar dagen laten liggen voor je hem weer gebruikt, bleek niet te werken. Ook een nachtje in de vriezer is geen goed idee. Sterker nog: bacteriën blijken in de vriezer juist goed te kunnen overleven.

Wat werkt wel? Drie methoden bleken effectief: het mondmasker op 100 graden koken, op 60 graden wassen met zeep/wasmiddel of strijken met een stoomstrijkijzer. Wil je zeker weten dat de bacteriën worden gedood én dat het virus wordt bestreden? Dan kun je een mondkapje het beste eerst op 60 graden wassen met zeep en daarna strijken. Dan kun je je herbruikbare mondkapje met een gerust hart nog een keer meenemen naar de supermarkt.

Bron: Tips en Weetjes, Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock