Selena Gomez openhartig over donkerste periode uit haar leven

Van psychoses tot een bipolaire stoornis.

27th Annual Critics Choice Awards

Selena Gomez heeft al eerder laten doorschemeren dat ze problemen heeft met haar mentale gezondheid, maar is nu openhartiger dan ooit. In haar documentaire die te zien is op Apple TV+ vertelt ze over haar angsten, het omgaan met een bipolaire stoornis en de donkerste periode uit haar leven. "Ik dacht dat de wereld beter zou zijn als ik er niet was"

My Mind & Me

In de documentaire My Mind & Me neemt Selena ons mee in de afgelopen zes jaar, die een reeks belangrijke momenten van haar leven omvatten. Onder andere het annuleren van haar Revival-tour vanwege psychische problemen, het ondergaan van een niertransplantatie, haar negatieve zelfbeeld, de psychoses die ze had en het delen van haar bipolaire diagnose komen voorbij. De documentaire is zo persoonlijk, dat Selena tot op het laatste moment niet wist of ze hem wel wilde uitbrengen. "Ik wil niet dramatisch klinken, maar ik had hem bijna niet uitgebracht. Eerlijk gezegd wist ik een paar weken geleden nog niet of ik het wel kon."

Hoogtepunten en dieptepunten

Hoewel ze zich regelmatig uitspreekt op social media over haar mental issues, krijgen we in de documentaire een ‘uniek rauwe en intieme’ kijk op de rol die het in haar leven speelt. Zo zien we in de teaser van de documentaire de hoogtepunten op het podium en leuke momenten met vrienden, maar ook dat ze emotioneel instort en in bed ligt met mascara over haar wangen.

Verwachtingen

Selena staat al vanaf haar 10e in de spotlights, toen ze begon met acteren bij Disney Channel. Ze dacht in eerste instantie dat het leven als artiest de oorzaak van haar problemen was, vertelt ze aan Rolling Stone. Ook haar verwachtingen van het leven en het feit dat ze op haar 25e nog geen vaste relatie had, zorgde voor problemen in haar hoofd. "Ik dacht als kind dat ik op mijn 25ste getrouwd zou zijn. Het deed pijn dat ik daar zo ver van verwijderd was. Het was stom, maar ik dacht echt dat mijn wereld voorbij was."

Overweldigend

Aan het begin van de documentaire wordt al gelijk duidelijk dat Selena niet lekker in haar vel zit. Tijdens een doorpas van kleding voor haar Revival Tour in 2016, huilt ze tranen met tuiten omdat ze haar lichaam niet mooi vindt. "Ik wil het lichaam waarmee ik dit trots kan dragen en ik wil de kont die ik niet heb. Mijn lichaam is heel jong. Ik wil eruitzien als een vrouw, niet als een twaalfjarige jongen", zegt ze verdrietig. Uiteindelijk besluit de de tour te stoppen om aan zichzelf te werken. "Er is een stem in mijn hoofd die me continu zegt dat ik dingen verkeerd doe. Je vangt een glimp van jezelf op een scherm op en denkt meteen: dat ziet er totaal niet uit. Het zuigt al het leven uit me en ik wil niet meer optreden. De druk is te overweldigend."

Psychose

In 2018 werden de problemen zo erg, dat Selena een psychose kreeg. Een periode van maanden waar ze zich nog maar weinig van herinnert. Wat ze wel nog weet, is dat ze werd opgenomen in een kliniek. "Ik wilde niet naar een psychiatrisch ziekenhuis toe, maar ik wilde al helemaal niet meer vastzitten in mijn hoofd." Daar werd een bipolaire stoornis vastgesteld. Eindelijk begreep de zangeres wat er met haar aan de hand was en kon ze beginnen met aan zichzelf werken.

Inspireren

Met de documentaire hoopt ze anderen te inspireren om hun eigen geestelijke gezondheid in de gaten te houden en zo nodig ook hulp te zoeken. Zelf erkent ze dat het een strijd is dat ze haar hele leven moet aangaan. "Ik heb veel problemen gehad met depressie en angst, en ik heb er veel over gezegd, maar het is niet iets wat ik denk ik ooit zal overwinnen", aldus de actrice tegen Harper’s Bazaar.

Bron: Marie Claire, RTL, Film Totaal, NU.nl | Beeld: BrunoPress