Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je 10 jaar de pil slikt

Tijd voor opheldering.

Over de anticonceptiepil gaan er altijd verschillende theorieën rond. De één beweert dat de pil je minder vruchtbaar zou maken en de ander is zelfs bang dat het je geheugen aantast. Tijd voor wat opheldering. Uit onderzoek van Journal of the American Geriatrics Society blijkt dat we ons een stuk minder druk hoeven te maken. 

Vruchtbaarheid

De Journal of the American Geriatrics Society publiceerde een onderzoek waarin eigenlijk alleen maar geruststellende berichten naar voren kwamen over de pil. Vooral als het moment komt dat we met de pil stoppen hoeven we nergens voor te vrezen.

Veel vrouwen zijn bang dat hun vruchtbaarheid wordt aangetast door de pil, maar dat zou niet waar zijn. Direct nadat je gestopt bent met de anticonceptiepil kan je zwanger worden. Je bent zelfs even vruchtbaar als iemand niet nooit de pil heeft geslikt.

Beter geheugen

Als je de pil slikt zitten daar naar verluidt zelfs positieve kanten aan. Uit het onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die de pil langer dan tien jaar slikken een beter geheugen ontwikkelen en kritischer denken.

De onderzoekers verklaren dat het het hormoon oestrogeen stabiliseert. Dit heeft weer een effect op het hormoon progesteron en laat precies dat een belangrijk hormoon zijn als het aankomt op de groei van je hersenen.

Kanker

Slik je langdurig de pil (langer dan 10 jaar), dan neemt de kans op baarmoederhalskanker licht toe. Dit zou echter minimaal zijn, waardoor er wordt gezegd dat je je geen zorgen hoeft te maken. Ook bleek uit sommige onderzoeken dat het risico op borstkanker licht toenam. Bij vrouwen boven de 45 jaar zou dit echter wel toenemen; het risico op borstkanker was anderhalf keer zo groot als bij vrouwen die de pil nooit slikten. Het goede nieuws: ben je 10 jaar gestopt met de pil, dan neemt dit risico ook weer af.

Over het algemeen hoef je je dus geen zorgen te maken als je de pil al jarenlang slikt. Maar, het blijft een medicijn, dus het is altijd goed om up to date te blijven en te weten wat je in je lichaam stopt.

Bron: Marie Claire, Cycle, Ortho Health Foundation | Beeld: iStock

Laatste nieuws