Hoewel je het je vandaag de dag bijna niet kunt voorstellen, zijn er heel wat mensen in Nederland die (bijna) geen groente eten. Volgens onderzoek eet een kwart van de Nederlandse bevolking te weinig groente, en komt dus niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 200 gram. Maar wat is eigenlijk het effect hiervan?
Effect
Volgens diëtist Georgie Fear, medeoprichter van One by One Nutrition, kan het te weinig eten van groente op de lange termijn flink wat gevolgen hebben. Zo zou je op den duur een verhoogd risico kunnen hebben op kanker, hart- en vaatziektes, diabetes en blindheid. Op korte termijn kan het zorgen voor buikpijn, obstipatie en een opgeblazen gevoel. Dit komt omdat je veel vezels mist die in groente zitten. Daarnaast kan het waarschijnlijk zo zijn dat je in plaats van groenten meer calorierijk voedsel gaat eten, waardoor je ook aan zou kunnen komen.
Nadelen
Dat was nog niet alles, want je zou ook nog eens een stuk vermoeider kunnen zijn dan mensen die wel goed groente eten. Dit zou, volgens het onderzoek van Vice, kunnen komen omdat je minder vitaminen en mineralen binnenkrijgt die als essentiële bouwstoffen dienen voor het functioneren van het lichaam. Dit zorgt er op zijn beurt ook weer voor dat je een stuk sneller ziek bent dan mensen die voldoende groente eten.
Alternatieven
Volgens Vice zou je, als je écht geen groente lust, het gebrek kunnen compenseren met fruit en volkoren producten, zodat je toch aan een deel van je vitamines en vezels komt. Daarnaast zou je sommige groente kunnen verwerken in bepaalde gerechten, zodat je ze niet proeft. Dit kan zijn in een smoothie, of in bijvoorbeeld een (gezonde) cake. Merk je dat je lichamelijke klachten krijgt? Ga dan altijd naar een arts voor advies.
Beeld: iStock