Kijk uit: deze dingen moet je nooit in de airfryer bereiden

Je kunt het maar beter weten.

Niet in de airfryer

Roep jij altijd dat iedereen een airfryer moet hebben, omdat je álles erin kunt gooien? Dat klopt bijna, maar niet helemaal. Het zijn er niet veel, maar er zijn wel degelijk dingen die je beter niet in de airfryer kunt bereiden. Komen ze.

1. Verse groenten
Verse groenten zijn niet altijd even ideaal om in de airfryer te bakken. Een bladgroente als spinazie zal bijvoorbeeld ongelijk garen. Daardoor kunnen er stukken verbranden, terwijl andere delen niet gaar zijn als je het uit het apparaat haalt. Wanneer je groente in de airfryer wilt bereiden, kun je het beste iets kiezen met gewicht. Denk aan broccoli of courgette. Volgens experts zijn ingevroren groenten de beste keuze als het gaat om de airfryer, die houden namelijk wat vocht vast omdat ze ingevroren zijn.

2. Hele stukken vlees
Allereerst moeten we ons afvragen of een heel stuk vlees überhaupt in de airfryer past. Maar zelfs als het past, is de oven nog altijd een betere keuze. Een groot stuk vlees zal niet gelijkmatig gaar worden. Het gedeelte dat het dichts bij de warmtebron ligt, is waarschijnlijk al verbrand tegen de tijd dat het andere deel van het vlees gaart. Wil je toch vlees in de airfryer bereiden? Snijd het dan in kleine stukjes en zorg voor genoeg ruimte.

3. Kaas
Een paar warme kaashapjes zijn perfect voor bij de borrel. Het zou helemaal ideaal zijn als je ze gewoon in de airfryer kunt stoppen natuurlijk. Maar helaas, dat moeten we afraden. Het apparaat frituurt namelijk niet echt, waardoor kaas — helemaal zonder ‘jasje’ — zal smelten. Bevroren mozzarella uit het vriesvak kun je nog proberen, maar verder kun je kaas beter vermijden.

4. Rauwe pasta
Rauwe pasta en rijst kun je ook niet in de airfryer doen. Hoewel deze lekker krokant kunnen worden in het apparaat, zul je ze echt eerst moeten koken. Een airfryer is niet geschikt om dergelijke granen in te bereiden, het apparaat wordt ook niet heet genoeg om water überhaupt aan de kook te krijgen.

Food
  • Kookfans
  • iStock