Dit gebeurt er met je lichaam als de wintertijd ingaat

Aankomend weekend is het weer zover.

Girl with dog in bed. Best friends sleeping together.

Terwijl de één niks merkt van dat uurtje wintertijd dat we missen als de klok achteruit gaat, heeft de ander er wel last van. Goed nieuws is dat je aankomend weekend een uurtje langer kan blijven slapen. Al blijkt ook dat voordelige uurtje een impact op je lichaam te kunnen hebben.

Vermoeidheid, slecht slapen en een slecht humeur

Ook al kun je tijdens de wintertijd een uurtje extra slapen, toch zorgt het bij sommige mensen voor vermoeidheid, slecht slapen en een slecht humeur. Dit komt omdat het uurtje onze biologische klok in de war schopt. Volgens Britse onderzoekers heeft dit alles te maken met ‘klokgenen’, genen die invloed hebben op ons biologische ritme. De klokgenen, die verantwoordelijk zijn voor ons dag- en nachtritme, worden aangestuurd door de biologische klok in je hersenen.



Wanneer de klok een uur voor- of achteruit wordt gezet, loopt het ritme dat ons wordt opgelegd dus niet meer samen met onze biologische klok en onze klokgenen. Dit zorgt voor een verstoring die je lichamelijk wel kunt voelen. Je lichaam is er namelijk aan gewend rond een bepaald tijdstip het slaaphormoon melatonine te produceren. Wanneer de klok wordt verzet raakt ook de aanmaak van dit slaaphormoon in de war. Dit kan ervoor zorgen dat je slechter in slaap kunt komen ‘s avonds.

Nieuw ritme

Maar voor de mensen die last hebben van het verzetten van de klok is er goed nieuws. Binnen twee weken zou iedereen namelijk helemaal gewend moeten zijn aan de nieuwe tijd. Hoe je het proces kunt versnellen? Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengt en pas je direct aan aan het nieuwe ritme. Sta daarom rond dezelfde tijd op als altijd en neem ook je maaltijden rond dezelfde tijd. Dan voel jij je snel weer de oude!

Bron: Dingen voor Vrouwen, Marie Claire | Beeld: Adobe Stock