Ananas op je pizza: kan het nou wel of niet?

Eindelijk het verlossende antwoord.

De wereld is verdeeld in twee kampen. Zij die zweren bij ananas op pizza en zij die het verafschuwen. Er is dan ook regelmatig discussie of de fruitsoort wel of niet thuishoort op een pizza. Gelukkig voor ons is daar onderzoek naar gedaan.

Ananas op pizza

We hebben slecht nieuws voor iedereen die de rillingen krijgt van ananas op een pizza. Hoewel een Italiaan zal zeggen dat het écht niet kan, zegt de wetenschap van wel. En dat zit zo: er zijn vijf smaken, zoet, zout, bitter, zuur en hartig/umami. Je smaakpapillen kunnen door laagjes meerdere smaken tegelijk proeven en vooral de combinatie van zoet en zout wordt als heel fijn ervaren.

Zoet en zout

“We houden van zoet omdat het calorieën of energie aan ons doorgeeft. En we houden van zout omdat ons lichaam het nodig heeft. De combinatie van deze twee biologische reacties is zeer plezierig”, aldus auteur Barb Stuckey. Daar wordt dan ook vaak op ingespeeld. Denk aan pretzels met chocolade, een peanut butter and jelly sandwich, en salted caramel chocolade. En dus ook ananas op een pizza.

Natuurlijke reactie

Dus de volgende keer dat iemand zit te genieten van ananas op zijn of haar pizza, bedenk dan dat ze er niks aan kunnen doen. De meeste mensen houden nou eenmaal van de combinatie van zoet en zout en dat is een heel normale reactie van het lichaam. Misschien toch nog eens een kans geven?

Bron: Spoon University | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws