7 ‘Gezonde’ producten met meer suikers dan snoep

Als je dacht dat je gezond bezig was...

Heel vaak kom je in de supermarkt producten tegen die ‘zichzelf’ gezond noemen. Denk aan zogenaamde ‘health’ drankjes of snacks die zeggen goed voor je te zijn. Helaas blijkt dat we vaak voor de gek worden gehouden. Cosmopolitan verzamelde namelijk ‘gezonde’ lekkernijen die eigenlijk barstensvol suikers zitten en soms nog slechter zijn dan bijvoorbeeld een mars of snickers. Dat wordt een ander boodschappenlijstje maken dus…

1. Vitamin water
Zo’n flesje ‘gezond’ water of een sportdrankje lijkt misschien goed voor je, maar het blijkt dat zo’n flesje met 31 gram suikers net iets meer suikers bevat dan een snickers met 30 gram suikers. Oeps…

2. Ontbijtgranen met melk
Het zal geen verrassing voor je zijn dat ontbijtgranen ‘suikerbommetjes’ zijn. Maar wat je misschien nog niet wist is dat ook melk suiker bevat? Melk bevat van nature een kleine hoeveelheid melksuiker (geen toegevoegde suikers dus). Maar als je de ontbijtgranen en melk bij elkaar doet kom je toch uit op 19 gram suiker. En dat is dan weer 3 gram meer suiker dan bijvoorbeeld de beroemde ‘knetter-snoepzakjes’ van vroeger.

3. Blik soep
Soep in blik (bijvoorbeeld tomaten) is niet altijd zo goed voor je. Het bevat gemiddeld 16 gram suiker per schaaltje. Meer dan bijvoorbeeld een lolly van 13 gram suiker.

4. Gedroogd fruit
Gedroogd fruit, zoals rozijnen, bevatten ook suikers. Dan hebben we het natuurlijk wel over natuurlijke suikers, dus een stuk minder slecht dan toegevoegde suikers. Maar toch. Een bakje rozijnen bevat 86 gram, terwijl bijvoorbeeld marshmallows maar 29 gram bevatten. Nu zeggen we niet dat rozijnen slecht zijn, maar vers fruit eten is wel beter. Je eet daar vaak minder van omdat het beter vult dan gedroogd fruit. Daarbij zitten er meer vitamines in vers fruit.

5. Flesje fruit- of groentesap
De suikers die hierin zitten zijn afkomstig uit fruit en fruitsappen. Soms zitten er ook suikers aan toegevoegd, zeker als het houdbare sap is. Zo’n flesje kan daardoor zo 53 gram suiker bevatten. Het is daarom beter om te kiezen voor bijvoorbeeld een salade of stuk fruit in plaats van zo’n sapje uit de supermarkt.

6. Havermout met een smaakje
Helaas bevat zo’n pak met bijvoorbeeld gedroogde stukjes appel of rozijnen flink wat suikers, namelijk zo’n 12 gram. En dat is meer dan drie toffees wat 10 gram bevat. Wat je het beste kunt doen: havermout zonder smaak en dan zelf fruit toevoegen, zoals blauwe bessen.

7. Granola reep
De meesten kiezen voor een mueslibar, omdat ze denken dat het gezond is. Maar zelfs gezonder klinkende repen (dus die zonder chocolade) bevat het veel suikers, namelijk zo’n 12 gram. Een rolletje snoep bevat zelfs minder, namelijk maar 6 gram. Wil je er toch graag eentje eten, koop dan een reep die gezoet is met honing of fruit en niet met bijvoorbeeld rietsuiker.

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws