Aha: op dit moment van de dag kun je het best sporten

Good to know!

tijdstip sporten

De een zweert bij een rondje hardlopen na het opstaan, en de ander heeft een uitgebreide yogasessie onderdeel gemaakt van z'n avondroutine. Maar op welk tijdstip van de dag kun je nu eigenlijk het best bezig zijn met je fitness?

Zoveel mensen...

...Zoveel wensen! En dat geldt ook op het gebied van fitness. Misschien sport jij wel om spieren te kweken, en is je gym buddy juist bezig met het verliezen van gewicht of het opbouwen van uithoudingsvermogen.

En je ziet 'm al aankomen: het tijdstip waarop je actief bent, kan hierin een groot verschil maken!

Ochtend

Je dag fris beginnen door je in het zweet te werken, kan erg fijn zijn. Volgens Huisarts.nl is dit bovendien het optimale tijdstip om te sporten als je wilt afvallen. Drie kwartier sporten in de ochtend zorgt er volgens onderzoek voor dat je je minder hongerig voelt, en dat de verbranding van vetten gestimuleerd wordt.

Bijkomend voordeel: je zult er waarschijnlijk ook een stuk beter door slapen! Door vlak na het wakker worden te sporten, help je je lichaam namelijk in een fijn ritme te komen. Je hersenen beseffen als het ware beter wanneer je bent opgestaan, en hoe laat het vervolgens tijd is om weer te slapen. En dat geeft rust.

De enige valkuil hier (naast de verleiding van de snooze-knop) is dat je lichaam 's ochtends vaak nog niet helemaal op stoom is. Je spieren zijn stijver en je hart en longen werken ook nog niet optimaal. Zorg dus echt dat je een goede warm-up doet.

Middag

Gaat het jou vooral om de gains? Dan kun je het beste tussen 14.00 en 18.00 uur richting de sportschool gaan. Op dit tijdstip heb je de meeste energie, en reageert de aanmaak van testosteron bovendien het best. En laat dat stofje nu net onmisbaar zijn voor de aanmaak van je spieren.

Bijkomend voordeel: je kunt je pre-workout combineren met een voedzame lunch. Win-win!

Ideaal moment

Uiteindelijk geldt dat het tijdstip van de dag echt geen dealbreaker hoeft te zijn voor je fitness. Door elke dag 's avonds te sporten, bereik je natuurlijk meer dan een keer per week in de ochtend richting de gym te gaan.

Huisarts.nl raadt ook nog aan dat het kan helpen om elke dag op hetzelfde moment te sporten. Hiermee kun je namelijk het meest gericht je prestaties bijhouden én verbeteren.

Het beste tijdstip om te sporten is dus simpelweg het moment dat voor jouw leven het beste werkt. Simpel, toch?

Fit
  • Huisarts.nl
  • Adobe Stock