Feit of fabel: je neus ophalen is beter dan je neus snuiten

Dat hadden we niet verwacht! 

neus ophalen

Hoewel de zomer net is begonnen, lopen de meesten van ons nog rond met snotterige neuzen door de hooikoorts. En eerlijk is eerlijk: het is ontzettend vervelend. Veel mensen lopen dan ook met een zakdoek in hun hand om zo de snotneuzen tegen te gaan. Maar is dat eigenlijk wel het beste om te doen? Of kun je toch beter je neus ophalen? Wij vertellen je het.

Je neus ophalen of je neus snuiten

Van kleins af aan hebben we onszelf al aangeleerd dat we onze neus moeten snuiten als we een snotneus hebben. Maar is dat eigenlijk wel het beste wat je kunt doen tegen zo'n vervelende loopneus? Sommigen zijn er namelijk heilig van overtuigd dat je neus ophalen beter is dan je neus snuiten. KNO-arts Liane Tan deelt in gesprek met Flair haar mening over deze stelling.

Wat is nou beter?

Geloof het of niet, maar volgens Liane is het ook beter om je neus op te halen dan je neus te snuiten. Wacht, wat? "Dat zit zo: in het slijmvlies van je neus zitten trilhaartjes die ervoor zorgen dat het slijm uit je neus- en bijholten goed wordt afgevoerd. Ze voeren iedere dag honderden millimeters snot af richting je keelholte. Dit gebeurt onbewust. Bij het snuiten van je neus gaan lucht en snot precies de andere kant op. Door de druk komt het ook terecht in je holtes, waardoor je natuurlijk afvoer wordt belemmerd", aldus Tan.

Maar dat is volgens haar niet het enige nadeel aan het snuiten van je neus: "Het kan pijn doen aan je oren. Doordat mensen hun neus te hard snuiten komt zelfs voor dat ze hun trommelvliezen opblazen. Daarom mijn advies: ook al klinkt het misschien niet zo fris, je neus ophalen is echt veel beter en gezonder dan je neus snuiten."

Health
  • Flair
  • Adobe Stock