Is je workout alleen effectief als je achteraf spierpijn hebt?

Wat is er waar van het 'no pain, no gain' principe?

workout spierpijn

Hoewel niet iedereen op spierpijn zit te wachten, kan het stiekem ook een lekker gevoel geven. Door spierpijn merk je in ieder geval dat je hard gewerkt hebt, en dat geeft voldoening! Maar betekent dit dan ook dat je niet hard genoeg je best hebt gedaan wanneer je géén spierpijn hebt?

Oorzaak van spierpijn

Allereerst is het natuurlijk goed om te weten waar spierpijn vandaan komt. Volgens trainer en onderzoeker Cedric Unholz is spierpijn in de eerste plaats een teken dat je lichaam uitgedaagd wordt. "Spierpijn na het trainen ontstaat meestal doordat het lichaam onbekende of bijzondere bewegingen moet maken waar deze nog niet aan gewend is", legt hij uit. "Symptomen daarvan zijn stijfheid, verminderd bewegingsbereik van de gewrichten, minder spierkracht of ontsteking."

Maar dat is niet het enige. Spierpijn kan ook een teken zijn dat je niet genoeg water hebt gedronken, of dat je lichaam eigenlijk te moe is om te sporten. Aha!

Structurele verandering

Volgens fysioloog Rondel King zijn er veel ervaren sporters die bewust hun best doen om spierpijn te krijgen, omdat ze zich daardoor voldaan voelen. Maar dat is absoluut niet nodig. Sterker nog, een gebrek aan spierpijn is juist een indicator dat je beter in shape bent dan je denkt! "Sporten zorgt voor een structurele verandering in de spieren", zegt King. "Het feit dat je geen spierpijn hebt, kan betekenen dat je lichaam zich aanpast aan de druk die je op je spieren zet." Dat wil dus niet zeggen dat het sporten waardeloos was, maar het wijst er wel op dat je klaar bent voor een nóg uitdagendere workout.

Indicator

Moet je je dan altijd laten leiden door de mate van spierpijn? Nou, nee. Omdat er verschillende factoren zijn die bijdragen aan spierpijn, kan dit ook een misleidende maatstaf zijn.

Het is verstandiger om te bepalen hoe je je tijdens de workout voelt. "Dit is een betere indicator van de druk die je op je spieren zet", legt personal trainer Amy Schemper uit. "Merk je dat je spieren bij de laatste paar reps vermoeid worden? Voelen de oefeningen te makkelijk, of heb je het idee dat je langer door kunt dan je workout-schema zegt? Heb je naar het einde toe het gevoel dat je écht hard gewerkt hebt? Luisteren naar je lichaam is uiteindelijk de enige manier om te bepalen of je krachttraining effectief is."

Fit
  • Well & Good
  • Pexels (RF._.studio)