Déze sporten zijn het meest blessuregevoelig

In de afgelopen twee jaar hebben 400.000 Nederlanders definitief hun sport opgegeven door een blessure, zo blijkt uit recente cijfers van VeiligheidNL, het RIVM en het CBS. Deskundigen noemen dit aantal alarmerend en geven aan dat er nog veel gedaan kan worden om het te kunnen voorkomen. Maar welke sporten zijn nu eigenlijk het meest blessuregevoelig?

blessuregevoelig

Blessures

Sporten is een geweldige manier om fit te blijven, maar sommige sporten brengen een hoger risico op blessures met zich mee dan andere. Of het nu komt door intensieve bewegingen, contact of overbelasting, sommige activiteiten verhogen de kans op blessures aanzienlijk. We geven je een overzicht van de sporten die het meest blessuregevoelig zijn.

Voetbal

Voetbal is wereldwijd een van de populairste sporten, maar ook een van de meest blessuregevoelige. Het snelle tempo, de explosieve bewegingen en de fysieke duels maken het risico op blessures aanzienlijk. Veelvoorkomende blessures zijn verzwikte enkels, knieblessures (zoals kruisbandrupturen), spierblessures en contusies. Spelers kunnen ook last krijgen van overbelasting door herhaalde sprintbewegingen en schoppende acties.

Basketbal

Basketbal is een sport waarbij snelle bewegingen, sprongen en veranderingen van richting aan de orde van de dag zijn. Dit maakt het risico op blessures groot. Veelvoorkomende blessures zijn knieproblemen, enkelverstuikingen en rugklachten. Door de impact van het springen en landen zijn de gewrichten vooral kwetsbaar.

Hardlopen

Hardlopen is een populaire en toegankelijke sport, maar door de impact die het heeft op je gewrichten, is het ook blessuregevoelig. Veel hardlopers krijgen te maken met overbelastingblessures, zoals shin splints (scheenbeenblessures), kniepijn en stressfracturen. Het risico neemt toe bij te intensieve training zonder voldoende herstel of het dragen van ongeschikte schoenen.

Tennis

Tennis staat bekend om zijn snelle bewegingen en de herhaalde impact van het slaan van de bal, wat kan leiden tot blessures. Tennisellebogen, schouderklachten en knieblessures komen veel voor. Door de constante herhaling van bepaalde bewegingen (zoals het slaan van een forehand of backhand) kan de belasting op spieren en gewrichten te groot worden.

Rugby

Rugby is een contact- en teamsport waarbij intensieve lichamelijke confrontaties en veel kracht een rol spelen. Het risico op blessures is hierdoor relatief hoog. Van breuken en verstuikingen tot hersenschuddingen en knieblessures, de fysieke aard van rugby maakt het tot een sport met veel potentieel voor ernstige blessures.

Hockey

Hockey is een snelle en fysieke sport die bekend staat om het risico op blessures. De combinatie van snelle sprinten, draaien en het gebruik van harde sticks en ballen verhoogt de kans op blessures. Veelvoorkomende blessures zijn verstuikingen, kneuzingen, elleboog- en schouderblessures, en verwondingen door de stick of bal.

Fitness

Hoewel fitness (inclusief krachttraining) over het algemeen als minder blessuregevoelig wordt beschouwd dan contactsporten, zijn er nog steeds aanzienlijke risico's, vooral als je niet de juiste techniek toepast of te veel hoopt te bereiken in te korte tijd. Veelvoorkomende blessures zijn rugklachten, schouder- en elleboogblessures, en spierverrekkingen door overbelasting of verkeerd gebruik van apparatuur.

Health
  • NOS, 1075thefan, Schellfysiotherapie, Krachttraining.net
  • Adobe Stock