Tijdens het sporten, 's ochtends als je uit bed komt, of wanneer je lang hebt stilgezeten: bijna iedereen heeft wel eens te maken met krakende botten. Enne, sommige mensen kraken hun vingers of hun nek zelfs expres. Maar, is het eigenlijk slecht voor je wanneer je gewrichten veel kraken?
Oorzaak krakende gewrichten
Hoewel het misschien voelt alsof het je botten zijn die kraken, is dit eigenlijk niet helemaal accuraat. Het geluid dat je soms hoort wordt namelijk niet veroorzaakt door je botten, maar doordat er gasbubbels tussen de gewrichten zitten. Wanneer je je gewrichten uitrekt of op een bepaalde manier beweegt vermindert de druk, waardoor de lucht tussen de botten loskomt. En dat maakt een knakkend of krakend geluid.
Deze drukverlichting geeft vaak een lekker gevoel, en daarom knakken sommige mensen bijvoorbeeld hun vingers regelmatig. "Je rekt je gewricht uit, en dat doe je meestal omdat deze een tijdje niet bewogen heeft en daardoor stijf wordt", legt fysioloog Elizabeth Nguyen uit aan Well and Good. Dat betekent ook dat het in de meeste gevallen helemaal niet slecht voor je is om je gewrichten te kraken. Gelukkig maar!
Slijtage van het kraakbeen
In hele specifieke gevallen kan het kraakgeluid ook komen doordat je botten langs elkaar heen 'schuren'. Dit gebeurt wanneer je kraakbeen - het elastische bindweefsel tussen de gewrichten - wat gesleten is. Zolang dit geen pijn veroorzaakt, is er volgens de Cleveland Clinic niks aan de hand. Merk je dat er wel pijn bij komt kijken? Dan kan er sprake zijn van een onderliggende aandoening, zoals artrose. Het is dan verstandig om langs te gaan bij de huisarts voor advies.
Krakende gewrichten en leeftijd
Ben je voor je gevoel nog veel te jong om krakende gewrichten te hebben? Geen zorgen, de mate van kraken heeft niks te maken met leeftijd. Al is het wel zo dat slijtage van het kraakbeen toeneemt naarmate je ouder wordt, en de kans op artrose dus toeneemt. Maar... werken die twee elkaar ook in de hand? Nou, volgens dr. Nguyen is er gelukkig geen verband tussen het kraken van je gewrichten en slijtage van het kraakbeen. Hoewel er soms beweerd wordt dat dit wel het geval is, is er absoluut geen concreet bewijs voor. Zo lang je dus geen pijn ervaart bij het kraken van je gewrichten, ben je good to go!
- Well + Good
- Adobe Stock