Vitamine D blijven slikken in de zomer: nodig of overbodig?

Dit is wat experts erover zeggen.

vitamine D

We weten allemaal dat het verstandig is om in de grauwe wintermaanden wat extra vitamine D te slikken. Deze vitamine is belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en voor je immuunsysteem. Maar heeft het ook nog nut om in de zomerperiode vitamine D in te nemen? Of is de exposure van de zon voldoende?

Vitamine D

Voor we een definitief antwoord kunnen geven op de vraag, is het handig om te weten hoe we precies aan vitamine D komen. En dat is best een bijzonder verhaal: in tegenstelling tot de meeste vitamines, die we via voeding binnenkrijgen, krijgen we de grootste dosis vitamine D binnen via zonlicht. "De beste manier om genoeg vitamine D te krijgen, is via direct zonlicht in de zomerse maanden (april tot en met september)", legt Georgine Leung uit. "Dit komt doordat de zon in die periodes hoog in de lucht staat, waardoor de UVB straling onze huid bereikt."

Zomermaanden

Maar ja, we wonen natuurlijk in Nederland, en daar is zonlicht - ook in de zomermaanden - lang niet altijd vanzelfsprekend. Betekent dit dan dat we eigenlijk het hele jaar door wel vitamine D supplementen kunnen slikken?

Nou, volgens huisarts en dermatoloog dr. Thuvan Amuthalingam hoeft dat niet per se de conclusie te zijn. "Ook tijdens de zomermaanden krijgen de meeste mensen genoeg vitamine D binnen. Toch zijn er een aantal factoren die hierin meespelen. Mensen met een donkere huid hebben meer zonlicht nodig om genoeg vitamine D te produceren. Bovendien zijn er bepaalde groepen, zoals ouderen, die überhaupt weinig buiten komen." Afhankelijk van hoe vatbaar je bent voor een tekort, kan het dus nodig zijn om het hele jaar door vitamine D in te nemen.

Kun je te veel vitamine D binnenkrijgen?

Dit alles roept natuurlijk wel de vraag op: is het gevaarlijk om te veel vitamine D binnen te krijgen? En dat is geen onterechte vraag. In tegenstelling tot vitamine A en B is vitamine D namelijk een vetoplosbare stof, en geen wateroplosbare stof. Dit betekent dat ons lichaam het niet makkelijk kan afscheiden, maar bij een hoge hoeveelheid over langere periode kan vitamine D giftig zijn.

Gelukkig gebeurt dat niet zomaar. Überhaupt kun je van de zon alleen geen overdosis krijgen, en een overdosis via supplementen is ook behoorlijk uitzonderlijk. Merk je dat je toch symptomen ervaart, zoals misselijkheid, overgeven, een zwak gevoel en vaak moeten plassen? Dan kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Better safe than sorry!

Health
  • Stylist
  • Pexels