Wat zegt het over je persoonlijkheid als je (bijna) altijd zwart draagt?

Welke kleur draag jij het liefst? 

zwart

Zwart zien we vaak als een kleur waarmee we met minimale inspanning chic voor de dag kunnen komen. Niet zo gek dat de kleur geliefd is. Toch blijkt er ook een psychologische reden te zijn achter waarom sommige vrouwen altijd zwart willen dragen.

De boodschap achter de kleur

Er is een reden waarom marketeers bepaalde kleuren voor bepaalde doeleinden inzetten. Kleuren stimuleren ons brein namelijk op verschillende manieren. Groen associëren we bijvoorbeeld met gezondheid en geel met geluk. En de manier waarop we reageren op bepaalde kleuren, zegt veel over onze identiteit. Zeker wanneer je vaak en veel zwart draagt, kan dat iets zeggen over wie je bent.

Mensen die zich vaak geheel zwart kleden, proberen onbewust een boodschap op zichzelf over te brengen. Zo is zwart een geliefde kleur onder mensen die snel overprikkeld raken. Door te kiezen voor een effen kleur, kunnen ze saamhorigheid creëren. Al is dit slechts een verklaring.

Vrouwen en zwart

Hoewel we enorme stappen hebben gemaakt op het gebied van emancipatie, worden vrouwen nog te vaak beoordeeld aan de hand van hun uiterlijk. Om die reden is een all black-outfit ook populair onder vrouwen. Waarom, horen we je denken. Nou, dit blijken we te doen omdat we zo de aandacht af proberen te leiden van hoe we eruitzien. Het beoogde resultaat: beoordeeld worden om wat we kunnen en wie we zijn.

Uit onderzoek in de kleurenpsychologie blijkt dat we zwart ook associëren met herkenning en macht. Ook bleek uit deze studie dat mensen zichzelf vaak erg serieus nemen als ze deze tint dragen.

Interessant genoeg zijn mensen die veel zwart dragen van nature ambitieus. Al betekent het niet dat deze mensen altijd zeker van hun zaak zijn. Zo blijkt dat mensen die veel zwart dragen erg gevoelig zijn en zichzelf graag beschermen tegen alle kritiek die zij mogelijk over zich heen zullen krijgen als zij hun dromen nastreven. Het is niet zo gek dat mensen dan kiezen voor de kleur zwart. Zo blijkt uit ander onderzoek dat deze kleur een grote positieve invloed heeft op ons zelfrespect.

Andere effecten

Uit een ander onderzoek blijkt dat we de kleur zwart bijna nooit associëren met slecht. Best opmerkelijk, aangezien de kleur vaak wordt gedragen naar verdrietige aangelegenheden. Daarnaast blijkt dat we de kleur zwart als aantrekkelijk ervaren. Dit komt omdat we de kleur zien als serieus en betrouwbaar – erg aantrekkelijke eigenschappen.

Lifestyle
  • Marie Claire, L'officiel Austria
  • NL Beeld