Fitness mircodosing: is deze trend het volgen waard?

Ineens is er een term voor deze korte intensieve krachtoefeningen.

fitness

Trends komen en gaan, zo ook op het gebied van sport. Ineens doet iedereen aan CrossFit en zijn de lesjes row cycling steevast volgeboekt, verschijnt nu een nieuwe term: fitness microdosing. Korte intensieve krachtoefeningen die je overal en altijd kunt doen. Maar levert deze trend ook écht resultaat op?

Micro fitness

Niet iedereen heeft tijd om vijf dagen per week twee uur in de gym te staan, en dat is ook niet nodig om een gezonde levensstijl te behouden. Helemaal als we de nieuwe trend fitness microdosing – of ook wel micro work-outs genaamd – mogen geloven. Korte intensieve krachtoefeningen die je op elk moment van de dag, waar dan ook kunt doen. Zonder de noodzaak van speciale apparatuur, een sportschool, of een grote hap uit je agenda. Ideaal voor wie een drukke agenda heeft met werk, kinderen en een sociaal leven.

Beweging

Het uitgangspunt van deze nieuwe trend is om mensen in beweging te krijgen. Een klein beetje bewegen is immers altijd beter dan helemaal niet bewegen. Voor vrijwel iedereen is het haalbaar om tien minuten per dag wat oefeningen te doen, waardoor het ineens een stuk makkelijker wordt om het in je dagelijkse routine te verwerken. Nu denk je misschien, wat voor verschil kunnen tien minuten per dag maken? Best veel! Uit onderzoek bleek dat deze korte, intensieve sportmomentjes je uithoudingsvermogen verbeteren en bijdragen aan een gezonde bloeddruk. Deze effecten zijn al merkbaar vanaf drie korte sportmomenten per week.

Doel

Maar als je graag overtollige kilo's kwijt wilt, zullen de resultaten van microfitness waarschijnlijk tegenvallen, vertelt personal trainer Alasdair Nicoll aan Cosmopolitan. "Als je doel is om af te vallen, zal 10 minuten bewegen per dag waarschijnlijk geen grote impact hebben. Dit komt doordat er andere belangrijke factoren zijn die je ook moet overwegen, zoals dieet. Echter, als het doel is om spieren op te bouwen, kan het wel enige impact hebben, mits je voldoende apparatuur en weerstand gebruikt."

Misschien niet helemaal het antwoord waarop we hadden gehoopt, maar het is altijd beter dan niets. Die mening deelt ook Nicoll. "Fitness microdosing kan bijvoorbeeld een intervalrun van 10 minuten zijn, een kettlebell-workout of zelfs dansen", zegt hij. "Alles wat je hartslag verhoogt, valt technisch gezien onder de fitness microdosing-paraplu." Alle beetjes helpen!

Fit
  • Cosmopolitan UK
  • Adobe Stock