Waarom het zo belangrijk is om ook je ogen tijdens de zomermaanden te beschermen

Waar we onze huid in de zon doorgaans goed verzorgen, worden de ogen vaak vergeten. 

ogen

We hebben deze zomer regelmatig mogen genieten van zonovergoten dagen en brengen heel wat uurtjes door in de zon. Je huid goed beschermen met zonnebrand is voor velen gelukkig al een absolute must. Maar wist je dat je ook je ogen dient te beschermen met een goede zonnebril?

Beschadiging aan de ogen

Hoewel je in eerste instantie misschien niet meteen aan je ogen denkt wanneer we het hebben over zonbescherming, is het wel degelijk een belangrijk aandachtspunt tijdens de zomermaanden. Wanneer je je ogen namelijk onbeschermd laat, kan dit leiden tot oogproblemen zoals staar, netvliesaandoeningen en zelfs oogkanker. Waar we onze huid beschermen met een goede SPF wanneer we de zon trotseren, zouden we dit voor onze ogen moeten doen door middel van de juiste zonnebril.

Toch is dit ook gelijk waar het bij veel mensen misgaat. De nadruk ligt meer op het modieuze aspect in plaats van de mate van bescherming. Een zonnebril staat vaak leuk en zorgt er al gauw voor dat je niet zoveel hoeft te turen bij zonnig weer, maar er gaat veel meer achter schuil.

UV-bescherming

Dr. Nicole Bajic, oogarts bij de Cleveland Clinic, raadt aan om een ​​zonnebril te zoeken met 100 procent UV-bescherming, of UV 400, om te beschermen tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen. Zou je dan een duurdere bril moeten aanschaffen? Dat hoeft nier per se, volgens de expert.

“Wat interessant is, is dat de kosten van zonnebrillen niet correleren met de effectiviteit", vertelde ze aan HuffPost. “Je kunt goedkope zonnebrillen hebben die goede UV-bescherming hebben. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat dit op het etiket staat. UV-bescherming is niet zo duur om toe te voegen; soms hebben de designerzonnebrillen zelfs minder bescherming. Je moet naar het etiket kijken.”

Kleuren

Hoewel het prijskaartje dus niet de beste indicatie is van hoe effectief een zonnebril is, is er wel iets waar je op het eerste oog rekening mee kunt houden bij het kiezen van een zonnebril. Hoewel de mode-industrie ons graag anders wil laten geloven, is de trend van gekleurde brillenglazen niet de beste keuze als het om bescherming gaat. “De helderdere kleuren zijn niet goed", vertelde Robert Messinger, een onlangs gepensioneerde optometrist uit New Jersey, aan dezelfde nieuwswebsite. “Ze bieden onvoldoende bescherming en laten te veel licht binnen.”

Het probleem is volgens hem dat wanneer je je ogen bedekt met enige vorm van bescherming, je pupillen denken dat je binnen bent, en dus uitzetten. Wanneer de dekking onvoldoende is, zorgt de combinatie van vergrote pupillen en meer lichtinval ervoor dat je ogen beschadigd raken. Voor degenen wiens zomerhart erop gericht is een stijlvol statement te maken, raadt Messinger aan om die kleurrijke lenzen te bewaren voor de avonduren of binnenshuis – tenzij ze groen zijn. Grijze of groene G-15-lenzen, zoals die op veel klassieke Ray-Bans worden gebruikt, behoren tot de meest effectieve voor bescherming tegen de zon.

Health
  • Huffpost
  • Adobe Stock