Deze groenten kunnen je sportprestaties verhogen

We weten allemaal dat zowel voeding als training een cruciale rol spelen in het verbeteren van je sportprestaties. Maar hoewel er vaak wordt gefocust op eiwitten en koolhydraten, worden groenten soms over het hoofd gezien. En dat terwijl ze een bron van essentiële voedingsstoffen zijn die je prestaties kunnen ondersteunen. 

groenten

Essentiële voedingsstoffen

Leef jij je regelmatig uit in de gym en zorg je daarbij steevast dat je eiwitten en koolhydraten hoog zijn? Good for you, maar vergeet ook je groentjes niet! Groenten leveren namelijk niet alleen vitamines en mineralen, maar dragen op het gebied van sport ook bij aan herstel, spieropbouw en het verhogen van je uithoudingsvermogen. We tippen je enkele groenten in het bijzonder die erg gunstig kunnen zijn voor een ieder die zich graag in het zweet werkt.

1. Spinazie

Spinazie zit boordevol ijzer, magnesium en nitraten. IJzer helpt de zuurstofvoorziening van spieren te verbeteren, wat je uithoudingsvermogen kan verhogen. Magnesium draagt bij aan spierherstel en ontspanning, terwijl nitraten de bloedstroom bevorderen en zo de prestaties verbeteren.

2. Bietjes

Rode bieten zijn rijk aan nitraten, die je uithoudingsvermogen kunnen vergroten en je bloeddruk kunnen verlagen. Nitraten in bieten helpen de bloedcirculatie te verbeteren en het zuurstofverbruik efficiënter te maken, wat vooral nuttig is bij duurtrainingen.

3. Zoete aardappelen

Zoete aardappelen bevatten veel complexe koolhydraten, wat zorgt voor langdurige energie tijdens het sporten. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine A, kalium en antioxidanten, die helpen bij het herstellen van spieren en het verminderen van ontstekingen.

4. Broccoli

Broccoli zit vol met vitamine C, K en vezels. Vitamine C helpt bij het herstellen van weefsels, terwijl de vezels zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor het behouden van energie tijdens een training.

5. Paprika's

Paprika's zijn rijk aan vitamine C, wat helpt bij het herstellen van bindweefsel en spieren na het sporten. Ze bevatten ook antioxidanten die helpen bij het bestrijden van ontstekingen en spiervermoeidheid verminderen.

6. Kool

Koolsoorten zoals boerenkool en rode kool bevatten antioxidanten, vitamine C, vezels en calcium. Calcium ondersteunt spiercontractie, wat essentieel is voor een goede spierfunctie tijdens het sporten.

7. Wortelen

Wortelen zijn een bron van beta-caroteen, een antioxidant die je immuunsysteem versterkt en bijdraagt aan spierherstel. De koolhydraten in wortels kunnen ook helpen bij het aanvullen van glycogeenvoorraden na een intensieve training.

8. Avocado

Hoewel technisch gezien een vrucht, bevat avocado gezonde vetten die helpen bij het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van een gezond hart, wat bijdraagt aan je uithoudingsvermogen.

Fit
  • Orangefit
  • Adobe Stock