Zo verbeter je je huid door je skincare aan te passen op je cyclus

We besteden tegenwoordig veel aandacht aan onze skincare, maar vaak vergeten we de invloed van onze menstruatiecyclus op onze huid. Jammer, want als we er wat meer rekening mee houden en onze huidverzorgingsroutine erop aanpassen, kunnen we onze huid aanzienlijk verbeteren.

skincare

Verschillende fases van je cyclus

Als je geen hormonale anticonceptie gebruikt, doorloopt je lichaam zijn eigen natuurlijke hormonale cyclus. Deze cyclus kent verschillende fases en duurt gemiddeld 28 dagen, al kan dit variëren tussen de 21 en 42 dagen. Gedurende deze periode veranderen je hormonen constant, wat invloed heeft op verschillende aspecten van je gezondheid, waaronder je huid, energie, emoties en zelfs je eetlust.

Invloed van de menstruatiecyclus

Hoewel het misschien onbelangrijk lijkt, heeft je menstruatiecyclus veel meer invloed op je lichaam dan je denkt. Door je cyclus beter te begrijpen en te volgen, kun je inzicht krijgen in hoe het je huid beïnvloedt en je huidverzorging daarop afstemmen. De timing van je huidverzorging binnen je cyclus is belangrijker dan je misschien denkt. Door meer te leren over de verschillende fases, ontdek je hoe je je huid optimaal kunt verzorgen.

1. Menstruatiefase

Tijdens en vlak voor je menstruatie kan je huid droger aanvoelen. Dit komt doordat de niveaus van oestrogeen en progesteron, die een grote rol spelen in huidgezondheid, op hun laagst zijn. Een laag oestrogeengehalte vermindert de hydratatie van de huid en kan de huidbarrière verzwakken. Tegelijkertijd leidt een laag progesterongehalte tot minder olieproductie, wat resulteert in een drogere huid. De oplossing is simpel: focus in deze fase op het intensief hydrateren van je huid, bijvoorbeeld met een rijke moisturizer.

2. Folliculaire fase en ovulatie

In de folliculaire fase bereikt je huid vaak een piek in gezondheid. Yes: je huid is nu op z'n mooist! Je huid voelt rustiger aan en is beter gehydrateerd, dankzij het stijgende oestrogeengehalte dat zijn hoogtepunt bereikt tijdens de ovulatie. Dit zorgt voor een verbeterde huidbarrière, meer hydratatie en een toename van hyaluronzuur en collageen. Dit is het ideale moment om je huid wat meer te stimuleren, bijvoorbeeld door een peeling of een speciale behandeling.

3. Luteale fase

Na de ovulatie verandert je hormoonhuishouding snel door de stijging van progesteron. Dit activeert je talgklieren, wat je huid vetter kan maken en acne kan verergeren. Ook je haar kan in deze fase sneller vet worden. Het is belangrijk om in deze fase de talgproductie onder controle te houden. Vermijd zware crèmes en kies voor lichte, milde producten om je huid niet te irriteren, aangezien je huid richting je menstruatie gevoeliger wordt voor ontstekingen.

Beauty en Fashion
  • Fem-fem
  • Adobe Stock