Good to know: een jetlag kan je menstruatie verstoren

Ongesteld worden op vakantie: vervelend, maar als het de tijd van de maand is ook gewoon onvermijdelijk. Ga je echter naar een verre bestemming, dan kan je cyclus verstoord raken en je menstruatie daardoor (iets) uitblijven. Zó dit dat.

jetlag

Verstoring van je cyclus

Reis je door verschillende tijdzones richting jouw vakantiebestemming? Dan kan je interne ‘menstruatieklok’ door de war raken. "Elke significante verstoring van je gebruikelijke dagelijkse ritme kan leiden tot veranderingen in je cyclus, legt doktor Charis Chambers, ook wel bekend als The Period Doctor uit aan Well + Good. En wat je lichaam betreft, telt het vliegen naar een andere tijdzone zeker als een verstoring.

Oorzaak

Veel van de menstruatieveranderingen die tijdens het reizen optreden, zijn te danken aan je circadiane ritme: de interne klok die verantwoordelijk is voor de fysieke-, mentale - en gedragsveranderingen die het lichaam gedurende een periode van 24 uur doormaakt, grotendeels aangedreven door blootstelling aan licht en duisternis. "Het bepaalt het tempo en de toon voor je lichaam", aldus Dr. Chambers. Dat omvat ook het bepalen wanneer verschillende hormonen moeten worden vrijgegeven, zoals melatonine, om je slaperig te laten voelen. Ook reguleert het hormonen die verantwoordelijk zijn voor de ovulatie, zoals luteïniserend hormoon en follikelstimulerend hormoon, zo blijkt uit onderzoek in het International Journal of Endocrinology.

Tijdzone

Je interne klok wordt gesynchroniseerd met het ritme van je oorspronkelijke tijdzone. Dus als je naar een nieuwe vliegt, wordt die klok tijdelijk uitgezet, legt de Mayo Clinic uit. Dat kan leiden tot kleine, maar meetbare veranderingen in je ovulatie hormonen, vooral als het reizen ervoor zorgt dat je slaap wordt verstoord. Minder dan acht uur slaap krijgen kan bijvoorbeeld het afgeven van follikelstimulerende hormonen met ongeveer 20 procent verminderen.

Een jetlag (en de slaapverstoringen die daarmee gepaard gaan) kunnen ervoor zorgen dat je je wat duizelig voelt. Combineer die zogenaamde brain fog met het zijn op een nieuwe plek, en je hebt het ultieme recept voor verhoogde stressniveaus, die ook je menstruatie kunnen verstoren.

Duur van de verstoring

Omdat ieders lichaam en menstruatiecyclus zo verschillend zijn, is het moeilijk met zekerheid te zeggen hoe lang je een vertraging kunt verwachten. Hoe meer tijdzones je doorkruist, hoe intenser je jetlag waarschijnlijk zal zijn, volgens de eerder genoemde kliniek. Hoe dat precies je menstruatie zal beïnvloeden? "Omdat de menstruatiecyclus wordt beïnvloed door hormonale ritmes die kunnen worden verstoord door een verkeerde uitlijning van de circadiane cyclus, is het redelijk om te verwachten dat onregelmatige menstruaties zullen verdwijnen naarmate deze ritmes zich weer stabiliseren", aldus Dr. Chambers. Met andere woorden: je menstruatieregulerende hormonen zouden zich moeten aanpassen aan je slaap. Afhankelijk van hoe lang dat duurt, kan het een maand of twee duren voordat je cyclus weer helemaal normaal is.

Health
  • Well + Good
  • Adobe Stock