Dit is hoelang je een tampon maximaal kunt inhouden

We zijn bewuster dan ooit als het gaat om onze menstruatie en hoe we het beste omgaan met onze cyclus. Behalve de juiste voeding is er ook steeds meer aandacht voor welke menstruatieproducten het best zijn voor ons lichaam. Tampons zijn nog steeds een van de meest gebruikte producten, maar hoe gebruik je deze verantwoord?

tampon

Menstruatieproducten

Sinds bekend werd dat sommige tampons schadelijke stoffen bevatten, zijn vrouwen meer dan ooit op hun hoede voor de producten die ze gebruiken. Sommige stappen over op herbruikbare producten zoals menstruatiecups, of vervangen reguliere tampons door duurzaam geproduceerde varianten zonder schadelijke stoffen. Als je toch graag tampons gebruikt, is het belangrijk om te weten hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Tamponziekte

Te lang dezelfde tampon dragen kan vervelende gevolgen hebben, waaronder het toxische shocksyndroom (TSS), beter bekend als tamponziekte. Dit kan worden veroorzaakt door de bacteriën Staphylococcus aureus (‘staph’) en groep A-streptokokken (‘strep’), die de kans krijgen om op tampons te groeien wanneer deze niet vaak genoeg worden verwisseld. De symptomen die bij deze aandoening horen, zijn koorts, spierpijn, huiduitslag die aanvoelt als schuurpapier en griepachtige symptomen. In het ergste geval kan TSS zelfs dodelijk zijn. Gelukkig is de aandoening zeldzaam; slechts één op de 100.000 mensen krijgt ermee te maken.

Maximale tijd

De maximale tijd om dezelfde tampon te dragen is zes tot acht uur, hoewel sommige merken adviseren de tampon iedere vier uur te vervangen. Dit hangt onder andere af van de intensiteit van het bloeden en de grootte van de tampon die je gebruikt.

Als je gewend bent om met een tampon te slapen, kan het lastig zijn om deze op tijd te verwisselen, omdat een nachtrust vaak ook zes tot acht uur duurt. In dat geval kan het beter zijn om voor de nachten over te stappen op maandverband, tenzij je een kortere nacht hebt en de tampon verwisselt voordat je gaat slapen. Het is overigens belangrijk om alleen een tampon te dragen wanneer je daadwerkelijk ongesteld bent. Als je nog niet bloedt maar elk moment ongesteld kunt worden, is het gezonder om te wachten, omdat een tampon ook dan vocht opneemt en natuurlijke afscheiding absorbeert. Goed om te weten!

Health
  • Her.ie, NPO
  • Adobe Stock