'Hair color theory': de methode om de beste haarkleur voor jou te vinden

Heb je ooit je haar geverfd en je afgevraagd waarom je eruitziet alsof je drie dagen niet hebt geslapen? Misschien ligt het niet aan de verf, maar aan de kleurkeuze! Met de 'hair color theory' maak je die fout nooit meer en vind je de kleur die je echt laat stralen.

hair color theory

De kracht van de juiste kleur

We kennen het allemaal: die prachtige haarkleur die je vriendin zo goed staat, maar jou er meteen grauw en moe uit laat zien. Je vermoedt misschien al dat het met de combinatie van kleuren te maken heeft, maar hoe dat precies werkt, blijft vaak een raadsel. Kappers hebben echter hét antwoord: de 'hair color theory'.

Hair color theory

Hair color theory, oftewel haarkleurtheorie, is voor kleurspecialisten een leidraad om de meest flatterende haarkleur voor hun klanten te vinden. Of het nu gaat om een zwoele strawberry blonde of een warme koperkleur, het draait allemaal om het kiezen van de perfecte tint die de juiste kleuren in je gezicht benadrukt.

Om de perfecte tint te bepalen kijkt de kapper eerst naar je natuurlijke haarkleur, huidskleur en oogkleur. Vervolgens zullen ze op basis daarvan het kleurenwiel gebruiken om de beste kleurcombinatie samen te stellen.

Kleurencirkel

Herinner je je de kleurencirkel nog van school? Met dit kleurenpalet leerde je niet alleen de primaire kleuren kennen en hoe je ze mengt om nieuwe tinten te creëren, maar vooral ook welke kleuren elkaar aanvullen. Dit zijn de kleuren die tegenover elkaar staan, zoals rood en groen of blauw en oranje. Deze complementaire kleuren kunnen ongewenste tinten, zoals roodheid in je huid, neutraliseren. Zo kan de juiste haarkleur dus je huid laten stralen of je ogen laten spreken.

Haarkleur

Dus voordat je weer bij de kapper in de stoel ploft, is het misschien goed om uit te vogelen welke kleuren jouw ogen en huid het beste laten uitkomen en imperfecties maskeren. Misschien zorgen lowlights ervoor dat je gezicht meer tot zijn recht komt dan highlights, of staat een donkere kleur je beter dan je vertrouwde blonde haar.

Vooral het ontcijferen van de natuurlijke ondertoon van je huid is een belangrijke stap. Voor de meest nauwkeurige kleurmatch is het aan te raden een professional in te schakelen. Een kapper die gespecialiseerd is in haarkleuring vindt gegarandeerd de perfecte match uit het enorme aanbod aan kleuren en heeft de expertise om het resultaat perfect aan te brengen. Als je haar maar goed zit!

Beauty en Fashion
  • Popsugar
  • Adobe Stock