How to: de juiste houding aannemen tijdens het skeeleren

Dat skeeleren een super effectieve work-out is, weten we inmiddels. Je combineert eigenlijk cardio- en krachttraining met elkaar en verbrandt behoorlijk wat calorieën; een uurtje skeeleren staat zelfs gelijk aan een uurtje joggen. Wel is het erg belangrijk dat je de juiste houding aanneemt tijdens het uitoefenen van de sport. 

Skeeleren

Waarom skeeleren zo gezond is

Skeeleren is om meerdere redenen erg gezond voor je. Zo is het de ideale sport als je je gewrichten niet te veel wilt belasten. Uit een onderzoek van de Universiteit van Massachusetts blijkt dat je je gewrichten vijftig procent minder belast tijdens het skeeleren dan tijdens het hardlopen – terwijl je wél evenveel calorieën verbrandt. Daarnaast is het goed voor je humeur: als je lekker buiten skeelert, neemt je lichaam vitamine D op én kun je genieten van de omgeving. Doe je het samen met iemand? Dan kun je er dubbel zoveel plezier uit halen!

Maar last but not least en misschien wel dé reden waarom zovelen tegenwoordig hun oude skeelers weer afstoffen, is dat je er sterker van wordt: je core en bilspieren worden namelijk flink getraind tijdens het skeeleren. En omdat je je armen nodig hebt om te balanceren, krijgen die ook een kleine work-out! Skeeleren is dan ook de perfecte combinatie tussen cardio- en krachttraining.

Belang van de juiste houding

Bij skeeleren is zowel je techniek als je houding cruciaal. Met de juiste techniek kun je namelijk veel makkelijker snelheid maken. Kracht bij het afzetten is uiteraard belangrijk, maar zonder een goede techniek verbruik je onnodig veel energie. Daarnaast speelt je houding een grote rol bij het voorkomen van rugklachten.

De perfecte houding

Probeer je knieën tijdens het skeeleren zoveel mogelijk in een hoek van ongeveer 90 graden te krijgen. Je onderbenen hoeven hierbij niet perfect verticaal te staan, maar kunnen iets naar voren wijzen, waardoor je enkels ook licht naar voren buigen. Dit zorgt ervoor dat je knieën iets voorbij je voeten komen. Je bovenbenen zijn daarbij bijna horizontaal. Het is belangrijk dat je het meeste gewicht op je hielen houdt, omdat je van daaruit de meeste kracht zet. Deze houding lijkt een beetje op die van een squat.

Zodra je de basis van je houding onder de knie hebt, kun je je richten op je rug. In tegenstelling tot bij squats, waarbij je rug recht of licht hol is, moet je bij het skeeleren juist voorovergebogen staan. Dit helpt je om dichter bij de grond te blijven, een gestroomlijnde houding aan te nemen, en krachtiger af te zetten. Om dit te bereiken, kantel je je bekken iets naar achteren, zodat je rug een lichte bolling krijgt.

Fit
  • Allesoverskeeleren.nl, Archief Happy in Shape
  • Adobe Stock