6 feitjes over vitamine D

Het zonnetje laat zich de afgelopen tijd geregeld zien. Heerlijk voor onze gemoedstoestand, maar wist je dat vitamine D nog veel meer gezondheidsvoordelen biedt? We vertellen je zes belangrijke redenen waarom het een cruciale rol speelt in je algehele welzijn. 

vitamine D

Vitamine D

Zelfs wanneer je niet in de sportschool staat - maar met een mocktail bij het zwembad ligt - ben je gezond bezig. Vitamine D speelt een grote rol bij je gezondheid. Good to know: vermijd de zon tussen twaalf en drie uur ‘s middags, omdat deze dan op zijn felst is. En smeer je natuurlijk altijd met een spf in als je naar buiten gaat.

1. Fitte botten

De zon zorgt voor betere opname van calcium en fosfor: twee mineralen die helpen bij het behoud van sterke botten en het voorkomen van botbreuken.

2. Weerstand

Dagelijkse vitamines en zonnestralen zijn nodig om het immuunsysteem een boost te geven. Zo houd je ontstekingen en ziektes buiten de deur.

3. Spierkracht

Een fijne zonsessie zorgt voor het behoud van gezonde spieren. Een hoog vitamine D-niveau kan helpen bij het verminderen van spierzwakte, krampen en pijn.

4. Groot geluk

Schijnt de zon volop? Grote kans dat je met een brede glimlach de deur uitloopt. De kans op depressies neemt af, zodra we vaker van de zon genieten.

5. Gezond hart

De kans op hartaandoeningen en beroertes wordt minder in de zomer. Dat komt omdat de zon helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen.

6. Hersenen

Regelmatig in het zonnetje liggen zorgt ervoor dat de hersenen in een goede staat blijven. Zo ontstaat er minder kans op het krijgen van neurologische ziektes, zoals Alzheimer.

Lifestyle
  • Tekst: Lotte van Zijl
  • Adobe Stock