Het belang van spierherstel na een intensieve training

Ben je regelmatig in de sportschool te vinden? Op het voetbalveld of de atletiekbaan? Eén ding is zeker, je vraagt tijdens het sporten soms aardig wat van je lichaam. En ook al train je gecontroleerd, het kan voorkomen dat je je lichaam gaat overbelasten. Daarom is het herstel altijd een belangrijk punt van aandacht dat je zeker niet mag vergeten.

spierherstel

Je geeft je spieren meer tijd om te herstellen

Door het spierherstel nauwkeurig in te plannen, geef je je lichaam meer tijd om te herstellen. En dat komt je prestaties alleen maar ten goede. De kleine scheurtjes die in je spieren ontstaan door het trainen, kunnen daardoor mooi helen. En voor een optimaal herstel? Overweeg om shakes te drinken, genoeg water te drinken en met een foam roller en een warm bad je lichaam een extra boost te geven. Er zijn tal van kleine tips die je toe kunt passen om het herstel te bevorderen, dus probeer ook zeker wat uit en kom erachter wat wel of juist niet voor jou werkt.

Je kunt beter werken aan de groei van je spieren

Ben je er zeker van dat je het herstel van je spieren goed onder controle hebt? Dan werk je net even wat makkelijker aan een betere groei van je spieren. Je kan sneller met meer gewicht trainen, langere afstanden lopen of krachtiger bewegen. Hierdoor boek je een betere progressie en je werkt aan de beste versie van jezelf. En dat is natuurlijk het belangrijkste van alles.

Bestaande spiermassa kan beter worden behouden

Krijg je na een indicatie van een fysiotherapeut te horen dat je tijdelijk even niet meer mag trainen? Omdat dit het herstel van je spieren alleen maar ten goede komt en je langdurige blessures daardoor kunt vermijden? Het is dan wel een erg fijne gedachte dat je je huidige progressie niet gaat verliezen. Door op een rustige en gecontroleerde manier te trainen, weet je zeker dat je je lichaam niet gaat overbelasten en dat je niet opnieuw hoeft te beginnen. En dat is wel een erg prettige gedachte, want je wilt maar al te graag zo snel mogelijk op je oude niveau zitten.  

Laat opkomende klachten behandelen

Het kan zomaar zo zijn dat je in de loop van de tijd te maken krijgt met klachten. Het belangrijkste van alles? Dat is dat je altijd goed naar je lichaam blijft luisteren en actie onderneemt wanneer nodig. Een fysiotherapeut kan de aard van je klachten goed in kaart brengen. En hier wordt een geschikte behandeling op toegepast. Ook ontvang je kleine oefeningen. Deze kun je thuis uitvoeren. Maar je kunt ook altijd trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Zo kun je er altijd zeker van zijn dat je herstel zo snel mogelijk en zo goed mogelijk verloopt.

Breng een bezoekje aan de fysiotherapeut

De volgende stap die je kunt zetten? Dat is het inplannen van een afspraak met de fysiotherapeut. In een eerste en vrijblijvende kennismaking worden je klachten goed in kaart gebracht. Je krijgt hierdoor een erg goede indicatie van de duur van de behandelingen. Maar ook wat voor behandelingen er nodig gaan zijn. Dit geeft je een stukje zekerheid en duidelijkheid en je weet zeker dat je voor het beste gaat voor je lichaam. En dat is uiteindelijk het belangrijkste van alles.

Fit
  • Pexels / YAn Krukau