De Hyrox hype: alles wat je wilt weten over deze extreme workout

Move over, CrossFit: Hyrox is dé hype van het moment. Deze fitnesswedstrijd daagt je op meerdere fronten uit door hardlopen te combineren met functionele fitness. Wij vertellen je alles wat je wilt weten over deze relatief nieuwe sport.

Hyrox

Fitness

Als je aan volleybal of hockey doet, train je vaak met je team naar een wedstrijd toe. Je hebt een doel voor ogen dat meetbaar wordt gemaakt door je prestaties in de competitie. Bij fitness gaat het vaak om persoonlijke doelen, zoals afvallen of sterker worden. Deze doelen worden meetbaar door bijvoorbeeld een streefgewicht te bereiken of toe te werken naar een bepaald gewicht te kunnen liften. Maar een échte competitie is echter iets wat in de fitnesswereld nog niet op grote schaal bestaat.

Wedstrijd

En die missende wedstrijdelementen zijn precies waar Hyrox een oplossing voor biedt: een wedstrijd waarin alle facetten van fitness worden uitgedaagd. De unieke combinatie van zowel conditie als kracht maakt Hyrox uniek en een ideale race voor fitnessliefhebbers met verschillende achtergronden. Of je nu gek bent op cardio of graag met gewichten traint, tijdens de uitdagende Hyrox-races word je op alle vlakken uitgedaagd.

Race

Hoe dat is zijn werk gaat? De race bestaat uit één kilometer hardlopen, gevolgd door een workout zoals 1000 meter op de SkiErg. Vervolgens ga je weer een kilometer hardlopen, en volgt de volgende oefening, bijvoorbeeld 50 meter de Sled Push voortduwen. Deze routine herhaalt zich in totaal achter keer, met iedere keer verschillende workouts. De andere workouts die aan bod komen zijn de Sled Pull, Burpee broad jumps, roeien, farmers carry, sandbag lunges en tot slot wall balls. Dat is niet niks!

Voor iedereen

Het mooie aan de wedstrijden is de saamhorigheid. Volgens Mintra Tilly, hoofd sport en wereldwijde race-directeur bij Hyrox, is het heel bijzonder om honderden gelijkgestemde mensen te zien die dezelfde fysieke en emotionele uitdaging doorstaan. Hoewel de minimale leeftijd 16 jaar is, zie je in de grote groep deelnemers een breed scala aan leeftijden en fitnessniveaus – ook mensen in een rolstoel. De oefeningen worden licht aangepast, zodat elke soort sporter op een gelijkwaardig niveau mee kan doen. Dit maakt de race ontzettend inclusief en zorgt voor een geweldige sfeer. Juist door de grote groep sporters, de enorme steun en de aanstekelijke sfeer is de ervaring zo bijzonder.

Internationale hype

Hyrox is de eerste echte grote wedstrijd waarin fitnessliefhebbers hun fitnessniveau kunnen testen. Met meerdere races verspreid over verschillende continenten mag het duidelijk zijn dat Hyrox een internationaal succes is. Je kunt natuurlijk lekker in Amsterdam de uitdaging aangaan, maar ook afreizen naar bijvoorbeeld Kaapstad, Milaan, Las Vegas of zelfs Mexico. Plak je er meteen een welverdiende vakantie aan vast!

Fit
  • HYROX Netherlands, Women's Health UK
  • Adobe Stock