Borreltijd! Deze drankjes bevatten de minste calorieën

Doordeweeks maken we natuurlijk bewuste keuzes qua voeding en bewegen we lekker veel. In het weekend laten we de teugels echter graag een beetje vieren met een hapje en een drankje. Maar welke alcoholische versnaperingen kunnen we het beste laten staan als we op onze calorie-inname willen letten? Wij zetten de beste én slechtste keuzes voor je op een rijtje.

calorieën

Borreltijd

In het weekend is het altijd gezellig om te borrelen met vrienden en familie. En natuurlijk wil jij dan niet degene zijn die een drankje weigert omdat er te veel calorieën inzitten. Wel kun je een slimme keuze maken en je calorie-inname beperken door voor het drankje te gaan waar het minste calorieën in zitten. Zo geniet je van de drankjes, maar ben je wel nog enigszins bewust bezig.

Wijn

Laten we beginnen met een favoriet van velen: wijn. Dit drankje is over het algemeen een redelijke keuze als je op je calorie-inname let. Rode of droge witte wijn bevat vaak minder calorieën dan zoete wijnen. Een glas rode of droge witte wijn heeft gemiddeld tussen de 120 en 130 calorieën. Ook een glaasje bubbels, zoals champagne of prosecco, is een prima keuze, met ongeveer 80 tot 100 calorieën per glas. Ben je een liefhebber van zoete wijn? Dan hebben we minder goed nieuws; deze bevatten namelijk veel suiker waardoor een glas kan tussen de 150 tot 250 calorieën bevatten.

Bier

Ook in bier is er variatie wat betreft het aantal calorieën. Vooral lichte bieren zijn verstandige keuzes, omdat hier meestal tussen de 90 en 110 calorieën per blikje of flesje in zitten. Als je meer van zware bieren houdt, zoals ales, stouts of ambachtelijke bieren, dan krijg je al snel veel meer calorieën binnen: deze kunnen variëren van 200 tot wel 400 calorieën per fles of blikje, afhankelijk van het alcoholpercentage en de ingrediënten.

Cocktails

Als je een cocktailavond op de planning hebt staan, ligt het grootste gevaar op de loer. Omdat sterke drank vaak wordt gemixt met frisdrank, suikers, siropen of room, kunnen er ontzettend veel calorieën in je cocktail zitten! Neem bijvoorbeeld een Pina Colada, waar rum, kokosmelk en ananassap in zit; deze kan tot wel 490 calorieën per glas bevatten, afhankelijk van de verhoudingen en de grootte van het glas.

Gelukkig zijn er ook cocktails die perfect passen binnen een levensstijl met een lage calorie-inname. Sterke dranken zoals rum, gin, tequila en wodka bevatten doorgaans weinig calorieën, namelijk ongeveer 64 tot 100 calorieën per shot. Wanneer je deze mengt met caloriearme mixers zoals tonic water (met minder suiker), soda of versgeperst citroensap, creëer je een verfrissende en caloriearme cocktail. Voorbeelden zijn een gin-tonic of een mojito zonder suiker; heerlijke cocktails die niet meteen je calorie-inname door het dak laten schieten. Goed om te weten voor je volgende borrelavondje!

Food
  • Healthline, Verywell Fit
  • Adobe Stock