Slaperigheid
Laten we beginnen met de positieve effecten: samen slapen zorgt voor een gevoel van verbondenheid met je partner en kan het gevoel van veiligheid vergroten. Dit kan ervoor zorgen dat je minder stress ervaart en meer ontspant, waardoor je zelfs sneller in slaap kunt vallen!
Wist je dat het slaperige gevoel dat je kunt hebben wanneer je bij je partner bent ook iets positiefs is? "Het gevoel van veiligheid activeert het parasympathische deel van ons zenuwstelsel", vertelt psychotherapeut Tasha Bailey. Wanneer je samen bent met iemand die je vertrouwt en liefhebt, maakt je lichaam het knuffelhormoon oxytocine aan. Bovendien wordt er serotonine vrijgegeven, een neurotransmitter die ons een geluksgevoel geeft. Dopamine speelt ook een rol wanneer we in de buurt zijn van een geliefde, omdat dit een prettig gevoel oproept. Wanneer al deze stoffen samenkomen, ontstaat er een cocktail die zorgt voor een gevoel van ontspanning en rust, waardoor je makkelijker in slaap valt!
Nieuwe liefde
Dit vertrouwde gevoel verklaart ook waarom je bij een nieuwe lover waarschijnlijk minder makkelijk in slaap zult vallen. De onbewuste alertheid in je lichaam leidt tot de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Je brein is nog niet volledig gewend aan de aanwezigheid van deze nieuwe persoon in je bed, waardoor je minder diep slaapt. Dit is overigens een heel natuurlijke reactie: je lichaam en brein willen je beschermen in deze nieuwe situatie door je alert te houden, wat lastig is tijdens het slapen.
Beweging
Maar zoals we al vermoeden, kan samen slapen ook negatieve invloeden hebben op je slaapkwaliteit. Een partner die zich omdraait of beweegt in zijn slaap kan je wakker maken. Je hoeft niet per se bewust wakker te worden; zelfs kleine momentjes waarop je kort wakker bent, maar je je de volgende ochtend niet meer herinnert, kunnen al een impact hebben op je slaapkwaliteit.
Temperatuur
Misschien slaap jij graag onder dikke dekens, terwijl je partner liever in een koelere omgeving slaapt. Deze temperatuurverschillen kunnen het moeilijker maken om een comfortabele nachtrust te krijgen. Als je het te warm hebt, kan dat ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt of dat je minder goed in de diepe slaap en REM-slaap komt. Daarnaast kan een hogere lichaamstemperatuur leiden tot een verhoogde hartslag en bloeddruk, wat je slaapkwaliteit negatief kan beïnvloeden. Bovendien kan ook de lichaamswarmte van je partner invloed hebben op je slaapkwaliteit. Dit heeft dezelfde effecten als een te warme deken of warme nachten tijdens een hete zomer. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door bijvoorbeeld onder aparte dekens te slapen, een raampje open te zetten en luchtige slaapkleding te dragen.
- Men's Health
- Adobe Stock