Brrrr! Uit onderzoek blijkt dat we het vaak te koud vinden in de gym

Naar de sportschool gaan is soms al een hele uitdaging, vooral als je motivatie even ver te zoeken is. Maar alsof dat nog niet genoeg is, speelt de temperatuur in de gym ook nog eens een rol. Uit onderzoek blijkt dat de omgevingstemperatuur voor veel sporters niet ideaal is: vrouwen klagen vaker over kou, terwijl mannen het sneller te warm vinden. 

gym

Temperatuur

Uit een recent onderzoek van XXL Nutrition blijkt dat bijna één op de vijf sporters (18,4%) vindt dat de temperatuur in de sportschool onaangenaam is. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen: zij vinden het vaker te koud, terwijl mannen juist vaker aangeven dat het te warm is.

Uit de bevindingen blijkt dat 13,3% van de vrouwen aangeeft dat ze het koud hebben in de sportschool, tegenover 11% van de mannen. Aan de andere kant vindt 7,7% van de mannen de temperatuur te hoog, vergeleken met 4,6% van de vrouwen.

Volgens Toby Michielsen van XXL Nutrition is het lastig om de temperatuur in een sportschool voor iedereen aangenaam te houden. “Waar sportschoolhouders de thermostaat ook op instellen, uiteindelijk kunnen zij het nooit voor iedereen goed doen”, zegt hij. “Bovendien lopen bezoekers voortdurend in en uit, wat het nog moeilijker maakt om de temperatuur stabiel te houden.”

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 930 sportschoolbezoekers, waarvan 71,6% man en 28,4% vrouw. De resultaten laten zien dat de perceptie van temperatuur tijdens het sporten verschilt tussen mannen en vrouwen.

De verschillen tussen mannen en vrouwen wat betreft temperatuurperceptie lijken traditionele opvattingen te bevestigen. “Vrouwen hebben gemiddeld minder spiermassa dan mannen, wat betekent dat hun lichaam minder warmte produceert,” legt Michielsen uit. Dit zou kunnen verklaren waarom vrouwen vaker aangeven dat ze het koud hebben tijdens het sporten.

Weer beïnvloedt sportgedrag

Naast de temperatuur in de sportschool heeft ook het weer invloed op het sportgedrag. Meer dan een kwart (27,4%) van de ondervraagde sporters laat zich bij het besluit om te sporten beïnvloeden door het weer. Vooral regen weerhoudt mensen ervan om te gaan sporten, met meer dan de helft (53,5%) die aangeeft niet te sporten als het regent. Bij kou is dit veel minder, namelijk slechts 10,6%. Echter, als het zowel regent als koud is, kiest ruim een derde (35,9%) ervoor om niet te gaan sporten.

Lifestyle
  • XXL Nutrion